Migránsügyben kóstolgatja Botkát a Fidesz

2016.03.24. 18:28

A Fidesz az EP-elnök Szegedet érintő, menekültekkel kapcsolatos kijelentéseire reagálva vonta kérdőre Szeged MSZP-s polgármesterét.

Elővette Szeged szocialista polgármesterét menekültügyben a Fidesz, miután a kormánypárt a migránsok betelepítéséről szóló alkut gyanított  az Európai Parlament elnökének egy nyilatkozata alapján. A Fidesz ezért kérdőre vonta Botkát: mikor egyezett meg Martin Schulz, az EP elnöke migránsok befogadásáról, és miért titkolta el ezt a találkozót.

Kérdőre vonták Botkát

Németh Szilárd fideszes képviselő emlékeztetett: Martin Schulz egy szerdai interjúban - amiben abszurdnak és aljasnak nevezte a magyar kormány kvótareferendumról szóló kezdeményezését - arról is beszélt, vannak olyan magyar települések, amelyek nem utasítják el a menekülteket. Schulz szerint ilyen Szeged, egy "elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet el lehet küldeni".

Martin Schulz, az Európai Parlament elnökeForrás: AFP/Georges Gobet

Németh Szilárd ezután arra volt kíváncsi, Martin Schulz ígért-e valamit, például brüsszeli karriert Botka Lászlónak azért cserébe, hogy Szeged hajlandó (...) befogadni illegális migránsokat".  Azt is firtatta, vajon ez az ügy áll-e a hátterében annak, hogy Botka László "nem engedte" a szegedi közgyűlés elé terjeszteni a kötelező betelepítési kvóta elleni fellépésről szóló nyilatkozatot.

Kisstílű és őrült felvetés

A Szegedma.hu portálon keresztül a polgármesteri kabinet válaszolt a Fidesznek. Eszerint Martin Schulz, amikor Szegedet említette, feltehetőleg arra utalt, hogy Szeged polgárai példaértékű humanitárius segítséget adtak a menekülteknek - ellátták őket ivóvízzel, ennivalóval - ahhoz, hogy áthaladásuk a városon konfliktusok nélkül, zökkenőmentesen történjen."

Botka László szegedi MSZP-s polgármester nem talált szavakatForrás: MTI/Kovács Attila

Mindezt Botka László az Origo kérdésére annyival egészítette ki, mint amit az Indexnek is mondott: a fideszes őrület új szintre emelkedett,  mert azt akarják bemagyarázni, hogy egy városi polgármester meg tud egyezni az EP elnökével migránsok betelepítéséről. Ez már annyira szürreális, hogy már szavaim sincsenek ellene".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK