Figyelhetik a bankszámlákat és a telefonokat a terrorizmus elleni harcban

montazs20160324
Vágólapra másolva!
Összegyűjtöttük a nap legfontosabb híreit, csak fussa át és gyorsan képben lesz. Lehallgathatják a mobilját és belenézhetnek a bankszámlájába a terrorizmus elleni harcban. Állítólag egyes városvezetők szemében nemkívánatossá vált az Ünnepi Könyvhét a Vörösmarty téren. Kocsis Máté cáfol. Egyórás polgári engedetlenséget hirdettek jövő szerdára Pukli Istvánék.
Vágólapra másolva!

Akár bankszámlját is figyelhetik

Terrorizmus elleni intézkedéscsomag megalkotásáról döntött a kormány – jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter. Úgy fogalmazott, lehetőséget kell teremteni jogszabályi úton, hogy a terrorizmussal összefüggésbe hozható emberek, szervezetek esetében a hatóságoknak legyen joguk a pénzmozgásokat ellenőrizni, vagyis bankszámlákat és telefomnokat is figyelnének. A kormány döntött egy terrorelhárítási információs és bűnügyi központ létrehozásáról is.

Pintér Sándor és Kovács Zoltán Forrás: MTI/Kovács Tamás

61-en kritikus állapotban Brüsszelben

Félő, hogy tovább nő a keddi brüsszeli terrortámadás halálos áldozatainak száma - írja a BBC. Az elkövetők ugyanis a támadásokhoz szöges bombákat használtak, hogy minél súlyosabb sebesüléseket okozzanak. A robbantásokban háromszázan sérültek meg, közülük 61-en kritikus állapoban vannak. A két magyar sérült egyikét, aki a metróállomáson elkövetett merényletben sebesült meg, belső vérzéssel meg kellett műteni.

Egyórás polgári engedetlenség

Meghirdette a korábban kilátásba helyezett polgári engedetlenséget március 30-án reggelre a Tanítanék mozgalom nevében Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója. Eddig nyolcvan iskola jelezte, hogy támogatja az akciót, amelyet reggel 8 és 9 között tartanak majd - jelentette be Pukli István, hangsúlyozva, hogy egyetlen gyerek sem marad felügyelet nélkül.

Költöztetik a Könyvhetet? Kocsis Máté cáfol

Állítólag egyes városvezetők szemében nemkívánatossá vált az Ünnepi Könyvhét a Vörösmarty téren. A rendezvény szervezői szerint a Láng Zsolt II. kerületi és Kocsis Máté VIII. kerületi polgármesterek által vezetett Tulajdonosi Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság azt tervezte, hogy idén nem tarthatják meg a bevett helyszínen a rendezvényt. Kocsis Máté az Origónak elmondta: a bizottságon belül valóban vita van erről a kérdésről, de ő mindent megtesz azért, hogy a Könyvhetet ne tegyék ki a Vörösmarty térről. A bizottság sajtóközleménye szerint Láng Zsolt és Tarlós István főpolgármester is támogatja a hagyományos helyszínt.

Elmarad a rendőrség húsvéti razziája

Idén nem rendeltek el országos ittasságellenőrző akciót a húsvéti időszakra, de ez nem jelenti azt, hogy akit megállítanak, azt ne szondáztathatnák meg - közölték a rendőrség és a polgárőrség közös sajtótájékoztatóján.

Visszakerülhet a türelmi idő a parkolási rendeletbe

Valószínűleg visszakerül a parkolási rendeletbe a korábban törölt ötperces türelmi idő, az erről szóló előterjesztést jövő szerdán tárgyalhatja a Fővárosi Közgyűlés. Az intézkedés ideiglenes, fél év múlva felülvizsgálják. A türelmi idő eltörlésére vonatkozó módosítás áprilisban lépett volna hatályba, de óriási felháborodást keltett az ötlet.

Radovan Karadžić 40 évet kapott

A 11 vádpontból tízben találta bűnösnek Radovan Karadžić volt boszniai szerb elnököt a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék (ICTY). Nem látta bizonyítottnak a népirtás szándékát, de például a rebrenicai népírtásért elmarasztalták a nem jogerős ítéletben a volt vezetőt, aki 40 év börtönt kapott. Az egykori politikus, akit nyolc évvel ezelőtt fogtak el Belgrádban, fellebbez az ítélet ellen.

Meghalt Johan Cruyff

68 éves korában rákbetegségben meghalt Johan Cruyff, minden idők egyik legjobb labdarúgója. A holland sztárcsapattal 1965 és 1973 között hatszor volt bajnok, nyert négy kupát, egy Intertotó-kupát, három BEK-et, európai Szuperkupát és Világkupát. 1973-ban a Barcelona 6 millió holland forintért (2 millió dollárért) szerződtette, ezzel a világ akkori legdrágább játékosa lett, a katalánokkal 1974-ben bajnok, 1978-ban Király-kupa-győztes lett.

Forrás: AFP