A ledobott bugyiért pluszpontot kaptunk

2016.03.25. 18:57

Két éve történt a gólyatábori erőszak, de azóta is fájdalmas téma az ELTE jogi karán: a bűnügy gyökeresen változtatta meg az egyetem és a hallgatók viszonyát. Ma már pszichológus és számtalan tréning segíti a diákokat, hogy megtalálják közösségbeli helyüket, ne válhassanak áldozattá, sem zaklatóvá egy poénosnak induló helyzetben – ezzel pedig új szemléletű jogászgeneráció születhet. 

„Bikiniben feküdtünk, és a bekötött szemű fiúk szájjal keresték rajtunk a kockacukrot. Olyan feladat is volt, hogy a lányoknak a levetett ruháikkal kellett bekeríteni minél nagyobb területet. 

A ledobott bugyi pluszpontot ért. 

Ja, és mindezt vallásos szellemiségű egyetemen képzeld el” – mesélte Juli a gólyatáborban kapott küldetésekről. 

Azóta eltelt pár év, a harmincas éveiben járó nő ártatlan, bár kicsit gáz viccnek érzi a HÖK-ös szervezők feladatait, 

 szinte helyettük mentegetőzik, mondván, a felsőbb évesek is fiatalok voltak. 

A beilleszkedés reményében sok gólya a méltóságát is feladjaForrás: Phanie/VOISIN/PHANIE/Voisin

A buli horrorba fordul

Nem mindenki ilyen megengedő, sokaknak komoly traumát jelentenek a beavatásnak nevezett szívatások, amikor a nagymenő felsőbb évesek – vagy saját gólyatársai – kényszerítik ivásra, vetkőzésre az áldozatot. 

Az ivás sem kötelező, hiába írják elő a felsősökForrás: AFP/Getty Images/Joe Raedle

A dolgok pedig ennél is rosszabbra fordulhatnak: az ELTE 2014-es fonyódligeti gólyatáborában megerőszakolt és megvert lány azóta sem tudta teljesen feldolgozni a bántalmazást, ezen az sem segített, hogy a támadóját 9 év börtönre ítélték. 

Bíróság előtt a fonyódligeti gólyatáborban erőszakoskodó férfiForrás: MTI/Varga György

Rendszerszintű hiba

A történet sokkolta az ELTE jogi karának vezetését. „Rendszerszintű hiba volt, az egyetem részéről nem figyeltek eléggé a programok szervezésére. 

A szervezők jóformán szabad kezet kaptak” – mondta az Origónak Nagy Marianna, az ELTE ÁJK dékánhelyettese, aki kollégáival pénteken számolt be az utóbbi másfél év fejleményeiről. 

Bekeményítettek

A tábori botrány hatására a jogi kar gyökeresen megváltoztatta, a korábbinál szorosabbra fűzte a hallgatók és oktatók közötti viszonyt. Első és drasztikus lépésként 

felszámolták a gólyatábort. 

Helyette orientációs napokat tartanak az első éves joghallgatóknak az egyetem területén, hogy a visszaéléseknek még a lehetőségét is kizárják. 

Nagy Marianna dékánhelyettes: az orientációs napok nem bulisak, de biztonságosakFotó: M. Schmidt János - Origo

Ezek a korábbinál kevésbé bulisabb programok – ismeri el Nagy Marianna –, de sokkal egyértelműbb képet adnak arról, mit is adhat a kar az ide érkezőknek. A látogatók inspiráló előadásokon, workshopon vehetnek részt, beszélnek nekik a jogászok társadalmi felelősségéről, a párkapcsolati és szexuális erőszak felismeréséről, megelőzéséről is.

Állandó támasz

Mindez csak a belépő: folyamatosan figyelemmel kísérik a diákok pályafutását. Oktatói és hallgatói mentorok is segítenek nekik abban, hogy megtalálják a közösségen belüli helyüket és későbbi hivatásukat – mondja Kiss Valéria tanársegéd, aki maga is mentorként támogatja a hozzá forduló hallgatókat. Ha kell, tanulási stratégiákat mutat be nekik, de van, akinek csak némi biztatás szükséges. 

László Noémi pszichológus egyéni és csoportos tanácsadással segít a hallgatóknakFotó: M. Schmidt János - Origo

László Noémi pszichológusként segít a hozzáfordulóknak. 

Az elmúlt másfél évben több mint százan fordultak hozzá magánéleti, kapcsolati problémák miatt, 

az egyéni látogatók segítése mellett csoportos foglalkozásokat is tart. 

Egyedül a tömegben

A sajtóbeszélgetés nem kerülhette meg a gólyatábori erőszak és a hasonló rendezvényeken történt visszaélések témáját. László Noémi és kollégái szerint az ilyen eseteknek szabályosan megágyaz néhány ismétlődő momentum: 

  • Az elsősök kiforratlan személyiséggel érkeznek egy ismeretlen közegbe. 
  • A szervezőket felettük állóknak, felnőtteknek tekintik. 
  • Hat rájuk a csoportnyomás. 
  • Úgy érzik, elvágják magukat, nem lesznek jó fejek, ha valamire nemet mondanak. 
  • Kapcsolatokat akarnak teremteni. 

Mindebben ott van a tömegoktatásba bekerülő fiatal magányossága 

is, aki 400 hallgató között próbál társakat, barátokat találni – mondja Nagy Marianna. A kar dékánhelyettese szerint azonban ilyenkor is észben kell tartani, hogy jogunk van az elutasításhoz, a segítségkéréshez. 

Új nemzedék jöhet

Az egyetemi vezető ezért is tartja fontosnak az érzékenységre nevelő tréningeket – szorosan együttműködnek a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) egyesülettel, és vendégül látják a csoport színházi előadásait

Amellett, hogy a mentorok és segítők állandó támaszt jelentenek a hallgatóknak, a társadalmi felelősség folyamatos tudatosítása életre szóló hatással bír: új jogászgenerációt nevelhet, akik már nem veszik alapértelmezettnek a patriarchális, macsó társadalmi berendezkedést, és nem hunynak majd szemet egy poénosnak szánt nyilvános vetkőztetés vagy a sokak által magánügyként kezelt kapcsolati erőszak felett. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK