A Gyurcsány-kormány volt minisztere is támogatja Liget-projektet

Persányi Miklós ővárosi Állat- és Növénykert főigazgató Persányi Miklós ővárosi Állat- és Növénykert főigazgató
Persányi Miklós
Vágólapra másolva!
Megszólaltak a Városliget átalakításának támogatói: petíciót írtak alá annak érdekében, hogy a Liget Projekt megvalósuljon. Az aláírók között nem csak a kormánypártiságukról ismert művészek, közéleti személyiségek vannak.
Vágólapra másolva!

"Mi, akik aláírjuk ezt a nyilatkozatot, támogatásunkról biztosítjuk azt a kulturális, parkfejlesztési és építészeti programot, a Liget Budapest Projektet, amelynek révén a saját legjobb hagyományai alapján újul meg az évtizedek óta elhanyagolt Városliget" - így kezdődik az a petíció, amit művészek, tudósok, közéleti személyiségek írtak alá.

Stylist és esztéta is támogatja

Az aláírók között van Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatója is. Ő korábban az első és második Gyurcsány-kormány környezetvédelmi minisztere volt, a politikust az SZDSZ delegálta a kabinetbe.

Aláírta a nyilatkozatot többek között György Péter esztéta, és Lakatos Márk stylist is. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, és Miklósa Erika, Kossuth-díjas operaénekesnő is. (Az aláírók névsorát, és a petíció szövegét itt találja.)

Budapestnek sok arca van, ahogyan mi is számos dologban különbözünk egymástól"

- olvasható a petícióban. Az aláírók szerint "vannak választásokon átívelő, mindannyiunk, a jelen és az eljövendő generációk érdekét szolgáló, felelős fejlesztési programok", és a Liget Budapest Projekt is ezek közé tartozik.

Persányi Miklós is támogatja a Liget-projektet Fotó: Bielik István - Origo

Múlt héten csütörtökön emelőkosaras munkagépek segítségével, a magasban lévő faágak levágásával kezdődött meg a Városliget parkrehabilitációja. Felzúgtak a láncfűrészek, és mint a Városliget átépítéséért felelős cég közleményéből kiderült, az ágak levágása csak az első lépés.

Egész fákat is eltüntetnek majd a parkból.

Azt írják, hogy csak a volt Hungexpo területén 19 fát vágnak ki "növényegészségügyi és kertészeti okok" miatt hamarosan. A cég közleménye szerint 10 egészséges fát is ki kell vágni, ötöt pedig átültetnek majd március 21-22. között.

Egy fideszes ellenzi

A civilek és ellenzéki pártok aktivistái még a favágás megkezdésének napján meghátrálásra késztették a Főkert dolgozóit. Nemzeti színű szalagokkal kerítették körbe a kivágásra ítélt fákat a Városligetben, és azt állítják,

készek a testükkel is megakadályozni, hogy a favágás folytatódjon.

Azt mondják, nem hisznek a Liget-projekt megvalósításával megbízott cégnek: annyit változtattak menet közben is a terveken, hogy szerintük nem lehet tudni, valójában mennyi fát kell kivágni végül. Azt szeretnék elérni, hogy a Városligetben ne legyen több épület a jelenleginél, csak a meglévőek helyére építsenek újakat.

A tiltakozó LMP-s és PM-es ellenzéki politikusok mellett a fideszes Illés Zoltán is kiállt a fakivágás ellen. Még egy rendőrrel is ordibálásba keveredett a tiltakozás napján.