Vágólapra másolva!
A jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszer lényegében semmire sem jó – mondta Péterfalvi Attila. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetője szerint az MNB alapítványai által kezelt pénz egyértelműen közpénz. 
Vágólapra másolva!

A napnál is világosabb a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és alapítványai esetében, hogy a nemzeti vagyonnal való gazdálkodásról van szó, vagyis semmilyen szinten nem vész el az alapítványokhoz átkerülő pénzek közvagyon jellege – mondta a Magyar Nemzetnek Péterfalvi Attila. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke arról is beszélt, hogy

a letelepedési kötvényeknél is közpénz van,

így valamilyen mértékű átláthatóság elengedhetetlen.

Péterfalvi Attila (balra) szerint az MNB alapítványai közpénzt kezelnek Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Semmire sem jó

A vagyonosodással, illetve vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatban határozott álláspontom, hogy az a közérdekből nyilvános adat, hogy valaki a közfeladatához kapcsolódóan, a közfeladatának az ellenértékeként milyen anyagi ellenszolgáltatásban részesül – mondta a NAIH elnöke. Az én felfogásom szerint az, hogy mije van valakinek, amikor megválasztják, vagy kinevezik egy pozícióra, nem közérdekből nyilvános, hiszen

az az ő privát vagyona.

A vagyonnyilatkozati rendszer pedig lényegében semmire sem jó, csak egy politikai fegyver, és csemegézésre alkalmas – mondta Péterfalvi.

Különbséget kell tenni

Péterfalvi Attila a Nemzeti Választási Irodánál történt botrányról azt mondta, az adatvédelmi hatósághoz olyan kérdés érkezett, ami arra vonatkozott, hogy milyen formában lehet kiadni az ott készült felvételeket. A Nemzeti Választási Iroda kért tőlük állásfoglalást. A felvételek között különbséget kell tenni aszerint, hogy az épületen belül vagy kívül készültek-e. A külső felvételeknél ugyanis lehetnek az utcán járókelők, akik más megítélés alá esnek, mint aki valamilyen tevékenysége folytán bent van az NVI székházában – mondta Péterfalvi.

A választási irodánál lévő kopaszok közszereplők Péterfalvi szerint Fotó: Szabó Gábor - Origo

Így hát mi azt mondtuk, hogy a felvételeknél az arcképeket – tehát a konkrét esetben az ott megjelent kopaszokét –

nem kell eléletleníteni,

ez ugyanis belefér az Alkotmánybíróság döntésébe – mondta Péterfalvi. A mi álláspontunk szerint ezek a személyek beletartoznak azok körébe, akik ha épületen belül tartózkodnak, akkor egyértelműen közéleti szereplők. Sőt, ők az utcán is azok, tehát a médiában megjeleníthetők. Ilyen szempontból nem a kapu határozza meg a pozíciójukat, hanem a tevékenységük. Ha bemennek az NVI-be, akkor már végképp közéleti szereplők – mondta a NAIH elnöke.