Vágólapra másolva!
Márciusra megtorpant a Fidesz szavazóinak csökkenése, a párt múlt hónapihoz hasonlóan 23 százalékon áll. Az MSZP kicsit erősödött, és egy százalékpontot növekedve 12 százalékon áll, ezzel az eredménnyel pedig megelőzte a Jobbikot. A Jobbik ebben a hónapban is 11 százaléknyi választót tudhat maga mögött - derül ki a Publicus Intézet legfrissebb elemzéséből.
Vágólapra másolva!

A Fidesz támogatóinak aránya pár hónapnyi csökkenés után megállt, a párt jelenleg 23 százalékon áll. A kormánypárt ezzel az eredménnyel továbbra is egyértelműen vezet, ám úgy tűnik, hogy az elvesztett szavazók visszaszerzésére tett kísérletek, például a menekültügy felmelegítésével, egyelőre nem vezettek eredményre.

A Fidesz szavazóinak aktivitása átlagosnak mondható.

Az MSZP szavazóinak aránya az elmúlt egy hónapban egy százalékpontot növekedve 12 százalos. A szocialisták jó hónapot zártak, miután a Nemzeti Választási Irodánál történt incidens miatt nagyobb figyelmet kaptak, Salgótarjánban pedig győzni tudtak az időközi polgármester-választáson, ráadásul a választások óta először - bár hibahatáron belül - megelőzték a Jobbikot. Az MSZP szavazói a legaktívabbak, ezért ez az előny a biztos szavazó, pártot választani tudók körében már a hibahatáron van.

Forrás: Origo

A Jobbik támogatóinak száma nem változott az elmúlt hónapban, így továbbra is 11 százalékos a támogatottságuk. A Jobbik szavazói továbbra is a legkevésbé lelkesek, tízből csupán minden hatodik szavazójuk menne el az urnákhoz "most vasárnap".

A többi párt megítélésében lassú változás figyelhető meg.

Az LMP és a DK is egy-egy százalékpontot növekedett az elmúlt egy hónapban, és mindkét párt 4-4 százalékon áll. Márciusra az Együtt is elérte az 1 százalékot, így elmondható, hogy az egykori Összefogás pártjai (MSZP, DK, Együtt) és az LMP négy százalékpontot növekedtek az elmúlt egy hónapban. A PM és a MLP ebben a hónapban nem érte el az egy százalékot.

Forrás: Origo

A menekültválság kifulladásával és az oktatás megítélésében tapasztalható elégedetlenséghullám következtében a Fidesz szavazókat vesztett; és ezt a csökkenést a pártnak erre a hónapra sikerült megállítania.

A Publicus Intézet szerint figyelemre méltó változás, hogy az NVI-botrány, a salgótarjáni ellenzéki győzelem, illetve a tanártüntetések az ellenzék irányába mozdították el a szavazókat.

A Jobbikon kívüli ellenzéki pártok érdemben tudtak építkezni ezekből az ügyekből:

a 2014-es Összefogás pártjai (MSZP, DK, Együtt) összesen három, illetve az LMP plusz egy százalékpontot növekedtek.

Ez a szavazatnyereség jórészt a bizonytalanok táborából érkezett a pártokhoz, ami ezzel párhuzamosan három százalékponttal 44 százalékra csökkent.