Kedden dönt az AB a jegybanktörvényről

2016.03.28. 15:13

Keddi ülésén tárgyalja az Alkotmánybíróság azt a két jogszabályt, amit nemrég Áder János köztársasági elnök nem írt alá, hanem normakontrollt kért róluk a bíróságtól. Az egyik a jegybanki alapítványok gazdálkodásának, a másik a Posta szerződéseinek nyilvánosságát érinti.

A közérdekű adatok nyilvánosságát érintő, az utóbbi időben heves politikai viták övezte két törvénymódosítás alkotmányosságát vizsgálja keddi ülésén az Alkotmánybíróság (AB), miután egyik jogszabályt sem írta alá Áder János köztársasági elnök, hanem normakontrollt kért róluk a testülettől.

Az egyik az MNB-törvény

Az AB keddi ülésének napirendjén az egyik téma a jegybanktörvény módosítása.

A jegybanktörvényt vizsgálja keddi ülésén az AlkotmánybíróságForrás: Origo

Ahogy az Origo is megírta, ez a jogszabály kimondja, hogy az a pénz, amit a jegybank az alapítványaiba tett, elveszíti közvagyon jellegét,  így ezen adatok nyilvánosságára nem az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló törvény szabályait kell alkalmazni, hanem 

elegendő az általa kezelt adatok megismerésére a közhasznú szervezetekre vonatkozó nyilvánossági szabályok alkalmazása.

Az államfő nem is írta alá az Országgyűlés által elfogadott törvényt.

Áder János köztársasági elnök mindkét törvényt átküldte az AB-nekFotó: Polyák Attila - Origo

Indoklása szerint az MNB-törvény módosításai nincsenek összhangban a közpénzekkel való gazdálkodást és a közérdekű információkat érintő alkotmányos rendelkezésekkel, emellett a változtatás visszamenőleges hatálya szemben áll a jogbiztonság alkotmányos elvével.

A hatóságnak sem tetszett

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének sem tetszett a módosítás: levelet írt a fideszes Gulyás Gergelynek, az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága elnökének. Péterfalvi Attila szerint a módosítás sérti az alaptörvényt, és ellentmond a nemzeti vagyonról szóló törvény sarkalatosnak minősülő pontjainak.

A másik a postatörvény

A bíróság ülésének másik tárgya a hasonló témájú postatörvény-módosítás, amelyet az ellenzéki pártok és civil szervezetek mellett Péterfalvi Attila ugyancsak alkotmányellenesnek ítélt. A hatóság vezetője szerint ugyanis, bár az állami tulajdonú cégeknél is fennállhat méltányolható érdek az üzleti adatok, információk titokban maradásához, azonbana javaslat aránytalanul korlátozná a posta tevékenységének és gazdálkodásának ellenőrizhetőségét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK