Határhelyzet délen: 150 méterenként őrködnek

2016.03.28. 13:50

A magyar-szerb határ hermetikusan zárt az illegális bevándorlók előtt - állapította meg az országos rendőrfőkapitány-helyettes Ásotthalom közelében. Valójában a déli határnál mintegy 150 méterenként "áll egy őr" - a 174 kilométeres szakaszra legalábbis több mint ezer rendőr és katona jut.

A magyar-szerb határ hermetikus lezárásáról beszélt az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese egy, a déli határ közelében, Ásotthalomnál tartott bejáráson. Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy elmondta: a 174 kilométeres magyar-szerb határon több mint ezer rendőr és katona teljesít szolgálatot.

A tábornok közölte:

  • idén eddig 5589 határsértőt tartóztattak föl
  • a hétvégén 320 határsértőt fogtak el
  • hétfőn késő délelőttig további 220-at
  • idén 62 embercsempész ellen indult eljárás

Halmosi Zsolt jelezte, hogy a rendőrség folyamatosan figyeli az új embercsempész-útvonalakat, és készen áll arra, hogy megakadályozza a román-magyar határon a tömeges illegális migrációt.

Halmosi Zsolt országos rendőrfőkapitány-helyettes és Benkő Tibor vezérkari főnökForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A főkapitány-helyettessel együtt helyszíni szemlét tartott Benkő Tibor vezérkari főnök. Azt mondta, hogy a határon szolgálatot teljesítő katonák jól felkészültek, motiváltak, alapvető feladatuk a rendőri munka támogatása. 

Járőröző katonák a magyar-szerb határon felállított határzár mellett ÁsotthalomnálForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A honvédség erői tavaly július óta dolgoznak a déli határon. Előbb a határzár építésében vettek részt, most a határ őrzését segítik - közölte a tábornok.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK