Blokkolja a milliárdos az V. kerületi önkormányzatot

Csipak Péter
Kislőd, 2010. december 18. Csipak Péter fővárosi ingatlanfejlesztő áll annak a családi háznak a kapujában, amelyet civil adományozóként mindössze harminc nap alatt építtetett a kolontári Völler családnak. MTI Fotó: Nagy Lajos
Vágólapra másolva!
Bíróságon folytatódott az V. kerületi önkormányzat és a Fidesznél kegyvesztetté vált milliárdos vállalkozó, Csipak Péter üzleti vitája. A bíróság első körben a Csipak-cégnek adott igazat. Ez még csak a kezdet: az 50 évre szóló közterület-használati szerződés felmondása ügyében még hosszú pereskedés várható. Cikkünk folyamatosan frissül.
Vágólapra másolva!

Hiába mondta fel egyoldalúan az V. kerületi önkormányzat a Fidesznél a jelek szerint kegyvesztetté vált milliárdos, Csipak Péter cégével kötött 50 évre szóló közterület-használati szerződést,

a Csipak-cég a bírósághoz fordult, és az első csatát megnyerte.

A cég közlése szerint a bíróság "védelemben részesítette az Immobilia Zrt.-t, és eltiltotta az V. kerületi önkormányzatot attól, hogy budapesti Deák Ferenc utcában lévő Fashion Street területén szervezett rendezvényeket, felállított pavilonokat, teraszokat eltávolítsa."

Jogi csatát vívnak

A helyzet ezzel már nemcsak az előzményeket tekintve, de fordulataiban is kísértetiesen hasonlít arra, amikor a Fővárosi Önkormányzat mondta fel az Orbán Viktorral háborúzó másik milliárdos vállalkozó, Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó hirdető cég 25 évre szóló közterület-használati szerződését. Ez a csata szintén a bíróságon folyik, és egyelőre Simicskáék állnak nyerésre.

Csipak Péter milliárdos válallkozó, fővárosi ingatlanfejlesztő Forrás: MTI/Nagy Lajos

Most a Csipak Péter érdekeltségébe tartozó Immobilia Zrt. azután fordult bírósághoz, hogy - miként arról az Origo elsőként beszámolt - márciusban egy zárt testületi ülésen a kormánypárti vezetésű önkormányzat felbontotta a városrészben 20 éve jelen lévő Csipak Péter érdekeltségével a Fashion Streetre vonatkozó, 50 évre kötött közterület-használati szerződést.

50 év helyett élt 8 évet

A döntés lényege, hogy az önkormányzat

felbontja a még Rogán Antal miniszter polgármestersége idején, 2008-ban 50 évre kötött, 2058. október 31-ig szóló szerződést a

Csipak érdekeltségébe tartozó, ciprusi hátterű Immobilia Zrt.-vel.

Ennek előzménye volt, hogy az egyébként az önkormányzattal már 1995 óta kapcsolatban álló Csipak Péter cége - a helyi szállodákkal - saját forrásból felújíttatta a Deák Ferenc utcának a Vörösmarty tértől a Deák Ferenc térig húzódó szakaszát, beleértve az útburkolatot és a házak homlokzatát is.

Az építészszakmában is példaértékűként emlegetett, információink szerint az Immobilia Zrt. részéről több százmillió forintos befektetéssel megvalósított rekonstrukcióért cserébe az önkormányzat átengedte a cégnek a Deák Ferenc utca mintegy 500 négyzetméteres felületét.

Ezt a közterületet Csipakék kizárólagosan és saját elképzeléseik szerint hasznosíthatták,

miközben az utcába világhírű cégek üzleteit költöztették, létrehozva a Fashion Streetet. A közterület-használatért Csipakék fizettek az önkormányzatnak: az első néhány, kedvezményes év után évi mintegy 50 milliót.

Megdöbbentek a lépésen

Az Immobilia Zrt. döntést követő első közlése szerint "az első naptól kezdve kiemelten odafigyelt arra, hogy a megállapodás valamennyi pontját betartsa és betartassa, ezért ha a hírek valósnak bizonyulnak, úgy azt természetesen megvizsgáljuk, és a szükséges jogi lépéseket megtesszük."

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a Csipak-cégnek adott igazat Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ez meg is történt, a Pesti Központi Kerületi Bíróság pedig március 25-én végzést hozott az ügyben. Erről az Immobilia Zrt. azt közölte az Origóval, hogy a bíróság határozatlan ideig eltiltja az V. kerületi Önkormányzatot, valamint a Fővárosi Közterület-hasznosítási Társulást "a közterület-használati megállapodás felmondásából eredő jogaik gyakorlásától és attól, hogy harmadik személynek a közterület-használati megállapodással érintett területre közterület-használatot biztosítsanak."

A bíróság azzal indokolta határozatát, hogy az alapján az önkormányzat a felmondási idő leteltét követően kitilthatná a területen szervezett rendezvényeket,

eltávolíthatná a felállított pavilonokat, megakadályozhatná, hogy az érintett területre teraszok kitelepüljenek. Ez azt eredményezné, hogy "az Immobilia Zrt. a meglévő szerződéseit nem tudná teljesíteni".

A végzés hatályban marad, amíg a bíróság más döntést nem hoz, de legkésőbb az elsőfokú ítélet jogerőre emelkedéséig.

Rengeteg pénzt költöttek rá

A Csipak-cég korábban emlékeztetett a most felbontott megállapodásuk előzményeként 2005-ben indult Fashion Street beruházásra. Mint írták, az önkormányzatnak nem volt elég forrása az évtizedek óta elhanyagolt történelmi belvárosi sétálóutca és környezete felújítására.

A Deák Ferenc utca - előtte és utána Forrás: Immobilia Zrt.

A világörökségi zóna pufferterületéhez tartozó Deák Ferenc utcában több mint egymilliárd forintos felújítás részeként teljesen megújult a sétálóutca burkolata, az Immobilia Zrt. pedig a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal iránymutatásai alapján saját forrásból felújította öt társasházi épület teljes homlokzatát, köztük két műemlékvédett épületét is - írták.

A beruházás részeként:

  • egyedi gránitburkolatot kapott a Deák Ferenc utca,
  • kicserélték a teljes közvilágítást, a közműveket és utcabútorzatot,
  • létrehozták Budapest belvárosának első tematikus sétálóutcáját.

A 2008-ban kötött, most felbontott, 50 évre szóló megállapodás alapján az Immobilia Zrt. állítása szerint az elmúlt 8 évben

százmilliós nagyságrendben a mindenkor hatályos közterület-használati díjakat megfizette.

Az Immobilia Zrt. 2008 óta a saját költségén gondoskodik az önkormányzat tulajdonában álló közterület napi takarításáról, a környezet rendszeres karbantartásáról, folyamatos felújításáról - tették hozzá. Fejlesztenek is: legutóbb a karácsonyi díszvilágítást újították meg 70 millió forint értékben.