Csütörtökön döntenek a százezres alapjövedelemről

Kik kapnak pénzt az államtól idén, pénzosztás
Kecskemét, 2010. április 7. A Kecskemétre látogató Orbán Viktor, a Fidesz miniszterelnök-jelöltje (k) pénzt dob az urnába, és ezzel első adományozóként járul hozzá a kecskeméti Országzászló emlékmű építéséhez. MTI Fotó: Bús Csaba
Vágólapra másolva!
Minden bejelentett magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár havi 100 ezer forintos garantált jövedelemhez jutásáról rendezne népszavazást egy roma párt – a kezdeményezésről csütörtökön dönt a Nemzeti Választási Bizottság. Még két referendumjavaslat lesz terítéken: egy magánszemély kiléptetné Magyarországot az EU-ból, a Jobbik pedig a termőföldvásárlástól tiltaná el a külföldieket.
Vágólapra másolva!

Noha először - évekkel ezelőtt - az MSZP-ben vetődött fel az ötlet, most mégis egy másik politikai szervezet, az Opre Roma - Cigány Demokrata Néppárt nyújtott be népszavazási kezdeményezést a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetéséről. A beadványról - másik két kezdeményezés mellett - csütörtökön dönt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Utcára is vonulnának érte

Ezt a kérdést bocsátaná népszavazásra a roma párt:

Akarja-e, hogy minden magyar állampolgár - aki magyarországi, bejelentett lakóhellyel rendelkezik - havi nettó 100 000 Ft, a kisgyermeket váró édesanyák pedig havi nettó 200 000 Ft alanyi jogon járó juttatást kapjanak?"

Az Opre Roma - Cigány Demokrata Néppárt elszánt abban, hogy referendumot tartsanak a kérdésben. A párt Facebook-bejegyzése szerint már csak az ötlet felvetéséért is "naponta több száz e-mail, rengeteg levél és sok-sok gratuláló telefon érkezik a párthoz".

Orbán Viktor kormányfő adakozik - a 100 ezres alapjövedelmet a költségvetés állná Forrás: MTI/Bús Csaba

Ha az NVB jóváhagyja a kezdeményezést - amire nem sok esély látszik, lévén, hogy a törvényi tilalom alá eső témát, költségvetési kérdést érint -, ígérete szerint a párt mindent megtesz, hogy összegyűjtse a 200 ezer aláírást a referendum kiírásáért.

Testvèrek! Az alanyi jogon járò feltètel nèlküli alapjövedelemmel kapcsolatos nèpszavazási kezdemènyezèsünk a Nemzeti Vá...

Közzétette: Opre Roma Párt Hivatalos2016. március 6.

De van "B" tervük arra is, ha az NVB elutasítaná a kezdeményezést: "Ha elgáncsolják a kezdeményezést, akkor

- írták.

Szavazzon!

Ön akarna havi 100 ezres feltétel nélküli alapjövedelmet?

Megélhetés - alanyi jogon

A roma párt népszavazási kezdeményezésében szereplő alanyi jogú állami juttatás ötlete nem új - sokfelé, sokféle változatának bevezetése felmerült, sőt van, ahol meg is valósították.

Politikailag kétségkívül vonzó ígéret az ilyen alapjövedelem, más kérdés, hogy bírja-e az ország gazdasága.

Van ugyanakkor a történetnek árnyoldala is: a teljes, feltétel nélküli alapjövedelem azt jelenti, hogy
minden állampolgár kap az államtól havonta egy meghatározott összeget, attól függetlenül, hogy dolgozik-e, és mennyit keres.

Ezzel párhuzamosan viszont a rendszerből kivezetnének minden szociális juttatást.

Más szóval alapjövedelem mindenkinek járna, de senki sem kapna munkanélküli segélyt, családi pótlékot, gyest, semmiféle juttatást.

Először az MSZP dobta be

A fenti, feltétel nélküli alapjövedelem ötletét először az MSZP dobta be Magyarországon: még az előző választás kampányidőszakában, 2013 végén vetette fel Braun Róbert, hogy "perspektivikus célként" érdemes lenne ezen elgondolkodni, bár már előre jelezte, hogy a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetéséhez több feltételnek kell teljesülnie 4-5 év alatt.

Kanada, Hollandia előrébb jár

Mint arról az Origo beszámolt, a teljes, feltétel nélküli alapjövedelmet még soha, sehol nem próbálták ki, de Kanada Ontario tartománya már 2016-ban bevezetheti ezt. De ott is csak kísérleti jelleggel, a lakosság egy részének adnának így "ingyenpénzt".

Finnország 2017-től több, nem szokványos szociális modellt fog tesztelni Forrás: AFP

Idén január óta Hollandiában, Utrecht városában fut egy hasonló program, ott olyanok kapnak alapjövedelmet, akik amúgy segélyt kapnának.

Finnország pedig 2017-ben kezd majd hatalmas emberkísérletbe,

a lakosság egy részén nemcsak a feltétel nélküli alapjövedelmet, de más, nem szokványos szociális rendszereket, például a részleges, feltétel nélküli alapjövedelmet és a negatív jövedelemadót is kipróbálják. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a kiskeresetűek fizetését az állam egy meghatározott összegre kipótolja, ők gyakorlatilag negatív kulccsal adóznak.

A Fidesz szerint veszélyes

Ami Magyarországot és a feltétel nélküli alapjövedelmet illeti, egy független munkacsoport 2014 elején nyilvánosságra hozott egy tervezetet. Eszerint Magyarországon reális lehetőség lenne bevezetni egy havi 50 ezer forintos alapjövedelmet (LÉT-pénznek nevezik, itt írtunk róla bővebben).

A LÉT-tanulmány megjelenése után a pártok közül az MSZP támogatta a tervezetet, a PM pedig még messzebbre ment,

a kampánya egyik központi elemévé tette. Sőt Zuglóban Karácsony Gergely PM-es polgármester bevezetett egy 26 ezer forintos, garantált minimumjövedelemnek nevezett segélyt. Ám 2014 elején a Fidesz, pontosabban Hoppál Péter szóvivő veszélyes ötletelgetésnek nevezte a tervezetet, a politikai támogatását pedig veszélyes blöffnek.

Más témák is lesznek

Csütörtöki ülésén nemcsak a roma párt feltétel nélküli alapjövedelemről szóló beadványról, hanem két másik népszavazási kezdeményezésről is dönt a Nemzeti Választási Bizottság.

Ezeket a kérdéseket is elbírálják:

  • "Akarja-e, hogy a Magyar Országgyűlés kezdeményezze Magyarország kilépését az Európai Unióból?"
  • "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés olyan határozatot fogadjon el, amelyben felkéri a Kormányt uniós csatlakozási szerződésünk módosításának kezdeményezésére annak érdekében, hogy magyar termőföld tulajdonjogát - a Magyar Állam, az önkormányzatok és az egyházak kivételével - csak belföldi magyar állampolgárok szerezhessék meg?"

Magyarországnak az EU-ból való kilépéséről szóló népszavazási kérdést Dr. Halász József magánszemély nyújtotta be, aki a témában nem ismeretlen szereplő. Halász József ezt a kérdést nem először nyújtotta be a választási szervekhez, megtette ezt már 2012-ben és 2013-ban is - mindannyiszor sikertelenül. De ugyanígy kezdeményezte a Magyarország NATO-ból, illetve az IMF-ből történő kilépését is, ahogy ezt most is megtette, de e két beadványáról csak később tárgyal az NVB.

A külföldiek termőföldszerzésének tilalmát célzó referendumjavaslatot a Jobbik nyújtotta be.