A következő tanévben sem lesz szabad tankönyvválasztás

Székesfehérvár, 2015. augusztus 3.
A székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanárai rendezik az új tankönyveket 2015. augusztus 3-án. Az iskolába szállították ki elsőként a 2015-16-os tanév tankönyveit.
MTI
Székesfehérvár, 2015. augusztus 3. A székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanárai rendezik az új tankönyveket 2015. augusztus 3-án. Az iskolába szállították ki elsőként a 2015-16-os tanév tankönyveit. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A következő tanévben sem lesz szabad tankönyválasztás, mivel április elsején már elkezdődik a tankönyvrendelés az iskolákban. A kormány addig már nem fog változtatni a könyvjegyzéken.
Vágólapra másolva!

Hiába követelik szakmai és civil szervezetek a tankönyvpiac felszabadítását, a kormány egyelőre hajthatatlannak látszik az ügyben - írja a Magyar Nemzet.

Április elsején kezdődik a tankönyvrendelés Forrás: MTI/Illyés Tibor

- Április elsején kezdődik a tankönyvrendelés az iskolákban. Mivel a kormány várhatóan nem változtat a tankönyvjegyzéken,

- mondta a lapnak Kereszty Péter, a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (Tanosz) elnöke.

Miniszteri felhívásra

A kormány 2013-as közoktatási reformja után az Oktatáskutató és -fejlesztő Intézet fogott az állami kiadványok fejlesztésébe, ezek a tankönyvek kísérletiek, nem estek át engedélyeztetési folyamaton, így a bevezetésüktől számított 3 éven belül a tanároknak kell jelezniük a tapasztalatokat.

Korábban a magánkiadók által készített tankönyveknek szigorú engedélyeztetési folyamaton kellett átesniük.

Ezek a kiadók azonban 2013 óta csak akkor kezdhetnek a tankkönyvek akkreditációjába, ha arra miniszteri felhívás születik.

Kereszty Péter szerint ma az a jellemző, hogy ilyen felhívást nem tesznek közzé a közismereti tárgyakra, csak nyelvi, szakképzési, erkölccsel és hittannal foglalkozó, illetve nemzetiségi tankönyvekre.

Itt valóban szükség lenne az állami beavatkozásra, mivel a magánkiadóknak, a nyelvkönyveket leszámítva, az ilyen tankönyvek gyártása a drága fejlesztések és az alacsony példányszám miatt nem éri meg.