Orbán is látja, egyre erősebb az MSZP

Tóbiás József
MSZP kongresszus
Vágólapra másolva!
A Fidesz belső mérései is azt mutatják, hogy a Jobbikot már megelőzte (ha úgy tetszik: visszaelőzte) az MSZP, de a kormánypártban nem tartanak attól, hogy a radikálisok jelentősen meggyengülnének 2018-ra. Ennek azért van jelentősége, mivel így fenntartható a centrális erőtér politikája. A Jobbikban sem elégedettek a számokkal, nyáron tisztújítás lesz, ahol megerősödhetnek a radikálisok. 
Vágólapra másolva!

Egyre közelebb ér az MSZP támogatottsága a Jobbikéhoz, sőt a Publicus Intézet legfrissebb felmérésében már meg is előzték a radikális pártot. Az MSZP számára sokat hozott, hogy a Nemzeti Választási Iroda előtti balhéban a párt volt a legfőbb érintett, és a tanártüntetések is, úgy tűnik, inkább a szocialistáknak használtak. A párt abból is profitálhatott, hogy a Kúria zöld utat adott a földeladásokról szóló népszavazási kezdeményezésüknek is, bár az igazi áttörést az jelentené a számukra, ha

összegyűjtenék a 200 ezer érvényes aláírást.

A szocialista párt pozícióit az is megerősítette, hogy a várakozásokhoz képest sokkal simábban győzött a salgótarjáni időközi polgármester-választáson. Az MSZP nemcsak a korábban bizonytalan szavazókat tudta az urnákhoz elvinni, hanem a Jobbik híveinek legalább 10-15 százalékát is. Úgy tűnik, az országos felmérésekben is hasonló jelenség körvonalazódik, bár konkrét adatok nincsenek arról, hányan hagyták el a Jobbik táborát, és hová mentek.

Ezt elhiszik az MSZP-ről

Valóban egyre erősebb az MSZP, de a kormánypártokban nem számítanak arra, hogy a Jobbik olyan mértékben meggyengüljön, hogy a szavazói óriási többségben pártolnának át a szocialistákhoz. A Fidesz belső mérései azt mutatják, hogy

a szocialisták megelőzték a Jobbikot.

Azonban a radikálisok táborában Orbán Viktor támogatottsága lényegesen magasabb, mint bármelyik vezető baloldali politikusé. Tény, hogy egy helyi választáson nagyobb az átszavazási hajlandóság a Jobbik táborában, de egy országos megméretésnél ennek a lehetősége jóval kisebb, mivel akkor az országos politikusok sorsáról döntenek.

Orbán Viktor támogatottsága jóval magasabb a Jobbik táborában, mint a baloldali politikusoké Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az MSZP nagy előnye a Jobbikkal szemben, hogy az emberek elhiszik róluk, hogy tudnak kormányozni, míg a radikálisokról nincsen ilyen kép. A szocialisták 12 évig voltak hatalmon, így a kormányzati kompetenciát nem kell bizonyítaniuk a választási kampányban. A Jobbik, bár az utóbbi hónapokban sokat tett azért, hogy a korábban róluk kialakult képen változtassanak, ebből egyelőre több káruk, mint előnyük származott.

Gyengülő Jobbik

Tavaly nyáron a biztos szavazók körében a Jobbik 26-28 százalékon áll, most viszont már csak 20-23 százalékot mérnek nekik. A visszaesés mögött többek között az állhat, hogy a párt radikális szavazói számára

a középre húzás nem elfogadható.

Egy radikális párttól radikális megoldásokat várnának, és nem valódi nemzeti konzultációt. Tény, hogy a menekültügy kezelésével a Fidesz sarokba szorította a Jobbikot, de ennek ellenére is lett volna lehetősége a pártnak arra, hogy megkülönböztesse magát a kormánytól.

Vona Gábor nem örülhet pártja támogatottsági számainak Fotó: Szabó Gábor - Origo

A kormánypártban úgy számolnak, hogy ebben a ciklusban a Jobbik biztosan nem fog kikerülni a 10-20 százalékos támogatottsági sávból. Ez azért fontos a számukra, mivel így megmaradhat az Orbán Viktor által többször kiemelt politikai célnak tekintett centrális erőtér fogalma. Ennek lényege, hogy a Fidesz magát középen helyet foglaló pártként meghatározva uralja a politikai teret, míg az elégedetlenek voksait nagyjából egyenlő arányban gyűjti be a baloldal és a radikális jobboldal.

Szakadás?

A radikális pártban idén nyáron tartanak tisztújítást. Úgy tudjuk, egyre többen elégedetlenek a Vona Gábor által vitt irányvonallal, mivel Rig Lajos tapolcai országgyűlési választási győzelme óta egyetlen komolyabb sikert sem tudtak felmutatni. Az nem várható, hogy az országos gyűlésen Vonát bárki legyőzze, de az elnökségen belül

többségbe kerülhetnek a radikális váltást sürgetők.

Az utóbbi esetben nem zárható ki, hogy a Jobbik mérsékelt politikusai közül többen elhagyják a pártot.

Rig Lajos győzelme óta nem sok mindennek örülhettek a Jobbikban Forrás: MTI/Varga György

Az utóbbi forgatókönyv a centrális erőtér elvének a szempontjából egyáltalán nem lenne kedvező fejlemény a Fidesz számára, mivel egy válságba zuhanó Jobbik a párt szavazatszerző képességét is csökkentené. Az utóbbi fejlemény pedig a bizonytalan és kormányváltást akaró szavazók előtt megnyithatná az utat a szocialisták felé.