Vágólapra másolva!
Hiába kérte a Fővárosi Törvényszék a küszöbön álló Quaestor-per elindításának feltételeként az ügyészségtől, hogy javítsa a vádirat hiányosságait, a vádhatóság szerint ez lehetetlen.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, messze még az utóbbi évtizedek legnagyobb pénzügyi botrányaként elhíresült Quaestor-ügy bírósági tárgyalása: a Fővárosi Törvényszék szerint a büntetőeljárás addig nem indulhat el, amíg az ügyészség nem javítja ki a hiányos vádiratot, amit viszont a vádhatóság állítása szerint nem tud megtenni, mert a kért kiegészítésekre nem kötelezi törvény.

Hiányos a bíróság szerint a vádirat

Mint arról az Origo is beszámolt, akár 25 év börtönt is kaphatna az ügyészség által összeállított vádirat alapján a fő gyanúsított, Tarsoly Csaba Quaestor-vezér, csakhogy a bíróság egyelőre nem tárgyalja az ügyét, mert visszadobták a vádiratot, mondván: az hiánypótlásra szorul.

Tarsoly Csaba Quaestor-vezér egy rendőrautóban Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint a tárgyalást előkészítő pénteki ülésen megállapították, hogy

a vádirat hiányosan tartalmazza a bizonyítási eszközök megjelölését, valamint azt, hogy azok mely cselekmény bizonyítására szolgálnak."

Amíg a Tarsoly Csaba és társai elleni vádirat hiányosságait nem pótolja az ügyészség, a bíróság szerint nem is kezdődhet el a büntetőügy tárgyalása. A Fővárosi Főügyészségnek 60 napja van kijavítani a vádiratot.

Ha akarnák, sem tudnák kijavítani

A Fővárosi Törvényszék közleményére már szombaton reagált az ügyészség. Akkor Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az Origónak azt mondta, csak hiánypótlásra szólították fel néhány ponton a vádhatóságot, de

a bíróság elismerte, hogy a vád törvényes.

Vasárnap viszont már terjedelmes közleményben reagált a bírósági hiánypótlásra a vádhatóságot vezető Ibolya Tibor fővárosi főügyész, amiből az derül ki, hogy nem is akarják pontosítani a vádiratot.

A főügyész azt írta, hogy "ha a Fővárosi Törvényszék a kiadott sajtóközleményének megfelelő végzést hoz, úgy azt

Nem kell a bizonyítékokat társítani?

A főügyész közleményének a laikus számára talán nehezen érthető érvelése az, hogy "az ügyésznek nincs olyan törvényben előírt kötelezettsége, amely azt írná elő, hogy a bizonyítékokat a bizonyítandó tényekhez társítva kell a vádiratban megjelölnie".

Ibolya Tibor, fővárosi főügyész Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Azt is írta, hogy bár a bíróság azt kérte számon az ügyészségtől, hogy a vádiratban azt nem jelölte meg, hogy az összes elektronikus bizonyíték esetén az adatok pontosan mely tény bizonyítására szolgálnak, ám ezt törvényesen 2014. január 1. után nem is lehetett volna megtenni.

Felborulna a vádirat egyensúlya

A főügyész azt is megállapítja, hogy a 132 ezer oldal terjedelmű nyomozati irat, valamint a több mint 1500 oldal vádirat esetén a rendelkezésre álló 6 millió darab elektronikus adatot is jelentősen meghaladó mennyiségű adatra a Fővárosi Törvényszék elvárásainak megfelelő, egyenként történő hivatkozás

a vádirat tartalmi egyensúlyának felborulását is eredményezné,

a vádirat a jelenlegi terjedelem sokszorosára duzzadna, ami a gyakorlatban sem segítené elő a bizonyítási eljárás lefolytatását.

1548 oldalnyi vádat írtak össze

Mint arról az Origo is beszámolt, akár 25 évre is leültethetik Tarsoly Csabát. Ő és társai egy 47 társaságból álló

bűnszervezetet hoztak létre, amelynek elsődleges célja a befektetők pénzének, értékpapírjainak eltulajdonítása volt

- mondta a Quaestor-ügyről Ibolya Tibor fővárosi főügyész, amikor februárban ismertette a vádirat lényegét.

Az elsőrendű vádlott Tarsoly Csaba, vele szemben a vádirat 753 rendbeli bűncselekményt tartalmaz,

a büntetési tétel 5-től 25 évig terjedő szabadságvesztés lehet.

A főügyész elárulta, hogy politikus nincs a vádlottak között, akik piramisjátékhoz hasonló rendszert hoztak létre, és a Quaestor Értékpapír Zrt. sérelmére 46,6 milliárd forintnyi értékpapírt tulajdonítottak el 2007-2012 között.