Békésben is talált egyetemi csalást az LMP

Hadházy Ákos; beszél felirat FOTÓ ÁLTALÁNOS kokárda Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY SZIMBÓLUM ÜNNEP ünnepel ünnepi rendezvény
Budapest, 2015. március 15. Hadházy Ákos, a párt antikorrupciós szakszóvivője beszél az LMP ünnepi megemlékezésén a budapesti Pilvax kávéházban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 167. évfordulóján, 2015. március 15-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Lemondásra szólította fel a felsőoktatásért felelős államtitkártHadházy Ákos. Az LMP antikorrupciós szakszóvivője szerint ugyanis tudtával számos vidéki egyetemen „csalták el” az uniós forrásokat „álprojektekkel, áltanulmányokkal”.
Vágólapra másolva!

A politikus, aki néhány hete dunántúli egyetemek hasonló eseteire mutatott rá, most a Szent István Egyetem Békés megyei kampuszainak pénzkifizetéseit hozta példaként. Szerinte nem kivétel, hanem szabály, hogy az uniós forrásokat a felsőoktatásban sem a megfelelő célra használják, hanem „pénzkifolyatásra”.

Békés megyében mintegy másfél milliárd forintot fordíthattak volna a tudományos élet vagy a felsőoktatás fejlesztésére, ennek azonban mindössze 4 százaléka hozott kézzelfogható eredményt – jelentette ki.

Hadházy Ákos, a párt antikorrupciós szakszóvivője Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Plágium

A forrás csaknem felét bérként fizették ki, míg másik felét mintegy negyven tanulmány elkészíttetésére – mondta.

A plagizálásra, a jelentős túlárazásra és arra, hogy egy-egy tanulmányért több uniós pályázat keretében is fizettek példa az a 300 oldalas tudásmenedzsment koncepció, amelynek csaknem 90 százaléka plágium.

Takács Péter, az LMP békéscsabai önkormányzati képviselője különösen aggályosnak tartja, hogy az ország egyik leghátrányosabb megyéjében 518 millió forintot költöttek olyan tanulmányok, amelyek nem szolgálják a gazdaság fejlesztését, és a tanulmányok elérhetőségét szorgalmazta.

A minisztérium vizsgálódik

Csütörtök este az emberi erőforrások Minisztériuma (EMMI) is reagált az LMP-s politikusok szavaira. A tárca közleménye szerint munkatársaik az előírtak szerint vizsgálják a Szent István Egyetem projektjeit. "Amennyiben a szaktárca bármilyen szabálytalanságot, visszaélést állapít meg a projektekkel kapcsolatosan, úgy az EMMI lesz az első, aki lépni fog és a hatályos jogszabályoknak megfelelően fog eljárni" - írták.

A tárca csak 2016-ban mintegy 2000 szabálytalansági gyanú bejelentésével élt, ez a szám pedig önmagában több mint a 2007-2013 közötti időszakban indított esetek száma - olvasható a közleményben. 2007 és 2013 között nem a minisztérium felelt az uniós programokért. A minisztérium felszólította Hadházy Ákost, hogy amennyiben bűncselekményt gyanít, tegyen feljelentést.