Lemondott Kiss László

Százhalombatta önkormányzat
Vezér Mihály polgarmester
Vágólapra másolva!
Korábban a százhalombattai tiszteletbeli alpolgármesteri címéről is lemondott az 1962-ben csoportos nemi erőszakért börtönre ítélt olimpiai bajnok úszókapitány. A helyi képviselőtestület tudomásul vette a döntést. Cikkünk folyamatosan frissül.
Vágólapra másolva!

Lemondott Kiss László, az úszószövetség kapitánya, jelentette az MTI. Kiss László annak ellenére mondott le, hogy nem tartja magát bűnösnek a nemi erőszak ügyében.

"Kijelentem, hogy az ítéletben foglalt cselekményt soha, semmilyen körülmények között nem követtem el" - írta közleményben a volt úszókapitány.

Levette a terhet a szövetségről

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) részéről Hargitay András elnökségi tag, utánpótlás-kapitány elmondta, hogy Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke Triesztbe, a férfi vízilabda olimpiai selejtező színhelyére utazott, ahol a nemzetközi és az európai szövetség vezetőivel folytat megbeszéléseket. A MÚSZ az elnök hazaérkezése után foglal majd állást a történtekkel kapcsolatban.

Kiss László egy korábbi sajtótájékoztatón Forrás: MTI/Soós Lajos

A szövetség később viszont közleményben reagált a lemondásra. Ebben többek között az áll: a vezetőség és az edzőkollégák többségével Kiss László megosztotta, hogy egykor egy koncepciós perben született meg ellene az ítélet, és ártatlanságát bizonyítani is fogja.

"A szövetség szeretne hitelt adni neki, ugyanakkor a kapitány a kialakult helyzetben levette a terhet a vállakról azzal, hogy csütörtökön lemondott: mindenekelőtt azért, hogy ezzel is segítse a sportág érdekeit, megteremtse a szükséges nyugalmat, hogy újfent a versenyzőkre, a feladatokra irányuljon a figyelem négy hónappal az olimpia, illetve alig több mint egy esztendővel a 2017. évi budapesti világbajnokság előtt" - olvasható a közleményben.

Azt is írták, hogy Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke személyesen akar beszélni Kiss Lászlóval, mielőtt nyilatkozik.

A polgármester nem tudta

Kiss László korábban a százhalombattai tiszteletbeli alpolgármesterségről is lemondott, a helyi önkormányzat zárt ülésen tudomásul vette a döntést. Arról, hogy elfogadják-e Kiss László lemondását, szavaztak a képviselők. A döntést egyhangúlag szavazták meg az önkormányzat tagjai.

A polgármester a döntés utáni sajtótájékoztatón azt mondta, hogy személyesen kapta meg Kiss László lemondólevelét csütörtök délután fél kettőkor.

"Nem tudtam Kiss László ügyéről, a díszpolgári cím odaítélésekor csak erkölcsi bizonyítványt kértünk" - mondta az Origónak Vezér Mihály, Százhalombatta polgármestere.

Vezér Mihály kételkedik Fotó: Polyák Attila - Origo

Arról is beszélt, hogy "mélységesen szomorú" az ügy nyilvánosságra hozatalának időzítése miatt. Szerinte ez káros. "Lehetett volna várni még egy kicsit 55 év után" - mondta.

Vezér Mihály szerint az is kétséges, hogy egyáltalán történt-e nemi erőszak 1961 nyarán,

ami miatt 1962 februárjában elítélték az úszókapitányt. Szerinte a per a Tanú című filmben látott perre hasonlíthatott. Azt mondta, hogy a szocialista rendszerben hoztak megkérdőjelezhető ítéleteket a bíróságok. A sajtótájékoztatón a polgármester többször hivatkozott Bárándy Péter ügyvédre, aki a HR Portálnak azt mondta, hogy túl keveset tudunk Kiss László 55 évvel ezelőtti ügyéről.

A polgármester arról is beszélt, hogy folyamatosan kapcsolatban van Kiss Lászlóval, és neki azt mondta az úszókapitány, hogy az ellene hozott ítélet nem volt megalapozott, és ő nem követett el erőszakot. "Arról, hogy másik két társa mit tett, Kiss László nem beszélt nekem" - mondta Vezér Mihály.

Nem bűnös, de lemondott

Vezér Mihály beszámolója szerint arról is beszéltek, hogyan jöhetett ki a későbbi kapitány a börtönből az előtt, hogy leülte volna a teljes büntetését. "Elnöki tanácsi kegyelemben részesült 21 hónap után. Kiss László nekem azt mondta, hogy a döntéshozók átgondolták az ítéletet, és kétségeik támadtak. Látták, hogy a döntés nem eléggé megalapozott, ezért engedték ki" - mondta a polgármester.

Szerinte Kiss László azért mondott le százhalombattai tisztségéről annak ellenére, hogy nem tartja magát bűnösnek, mert félti a saját egészségét és családja nyugalmát.

Sajtótájékoztató Százhalombattán Fotó: Polyák Attila - Origo

Vezér Mihály elítéli a nemi erőszakot, "de nem lát rá Kiss László ügyére", ezért kételkedik. Ha tényleg az történt, amit az ítélet tartalmaz - és amit Kiss László tagad -, akkor a polgármester "csalódott". "Él bennem az elmúlt 20 év emléke. Azóta ismerem őt, és nem tudom elképzelni róla, hogy ilyet tett" - mondta a polgármester.

A sportbizottság elnöke, Szél Pál azt mondja, hogy tudta, volt valami ügye Kiss Lászlónak, de a részleteket nem ismerte.

Idő kérdése

Idő kérdése, hogy Kiss Lászlót megfosztják díszpolgárságától, mondja a polgármester. Vezér Mihály szerint nem akarják a mostani állapotot fenntartani, de a döntést elő kell készíteni.

A jelenleg Kiss László nevét viselő városi uszodát is átnevezik - jelentette az Origo tudósítója.

A polgármester szerint megfontolják, hogy indítanak-e vizsgálatot a sportban előforduló fizikai erőszak miatt.

Tüntetnek is

Kiss László nem vett részt a város önkormányzatának csütörtöki zárt ülésén - jelentette a helyszínről tudósítónk. Az Origo úgy tudja, hogy az ülés előtt megjelent a főtéren, de végül autóval távozott a polgármesteri hivatal épületének közeléből.

Kiss Lászlóval a 24.hu újságírója interjút akart készíteni, de a kapitány trágár szavak kíséretében megtagadta a válaszadást.

A polgármesteri hivatal előtt egy kisebb demonstráció is kezdődött.

A tüntetők hatan vannak, többen a helyi MSZP-tagjai. A párt színeiben a legutóbbi választáson senki sem jutott be a városi önkormányzatba, így a párt politikusai nem vesznek részt a zárt ülésen.

Az önkormányzat zárt ülést tart Fotó: Polyák Attila - Origo

Az volna a helyes döntés az önkormányzat részéről, ha felszólítanák Kiss Lászlót, hogy önként mondjon le a pozíciójáról - mondta Asztalos Dezső, a százhalombattai MSZP-szervezet elnöke. Azért gondolja így, mert ebben az esetben Kiss Lászlónak magának kellene nyilatkoznia arról, mit gondol saját ügyéről.

Ötkor sajtótájékoztató

"Szerintem az lenne a leghelyesebb, ha Kiss László szépen csendben lemondana" - mondta az Origónak egy férfi a kapitány nevét viselő uszoda előtt. Arról is beszélt, hogy a városban senki nem gondolta, hogy Kiss Lászlónak van egy sötét folt a múltjában. Más is arról beszélt, hogy a sportembernek magának kellene lemondania a pozíciójáról, és az uszoda nevét is meg kell változtatni.

Az önkormányzat rendkívüli ülésén valószínűleg Kiss László tiszteletbeli alpolgármesteri tisztségéről tárgyalnak majd. Az ülés előtt viszont

semmilyen írásbeli előterjesztés nem készült.

Vezér Mihály polgármester az Origónak szerdán azt mondta, hogy Kiss László ügyével kapcsolatban a csütörtöki zárt ülésen alakítják ki álláspontjukat.

Vezér Mihály az ülés előtt már csak annyit mondott, hogy "türelmet kér", és várhatóan délután ötkor tájékoztatót tart. Akkor elmondja, hogy mire jutottak a képviselők a zárt ülésen.

Vezér Mihály polgármester nyilatkozik a zárt ülés előtt Fotó: Polyák Attila - Origo

Szabó Attila, a DK önkormányzati képviselője a városháza előtt tartott rögtönzött sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Kiss Lászlónak önként kellene lemondania címéről. Ha ez nem történik meg, az önkormányzatnak kell megfosztania őt tiszteletbeli alpolgármesteri pozíciójától.

A politikus szerint a Kiss Lászlóról elnevezett uszodának is másik nevet kell találni.

Szabó Attila szerdán az Origónak azt mondta, hogy "nemcsak politikusként, hanem férjként és egy kislány édesapjaként" is azt javasolja a mai rendkívüli ülésen, hogy a képviselőtestület fossza meg Kiss Lászlót tisztségétől.

Szoros kapcsolat

Az kapitány 2014-ben a Fidesz javaslatára lett társadalmi alpolgármestere a városnak, ahol több mint húsz éve él. A szövetségi kapitány nem tagja a képviselő-testületnek, de az ülésein tanácskozási joggal részt vehet.

Vezér Mihály jó kapcsolatot ápol a Magyar Úszószövetséggel.

A szervezet honlapján 2012-ben arról számoltak be, hogy Gyárfás Tamás elnök Vezér Mihályt jelölte a gazdasági bizottság elnökének.

Az uszoda is a kapitány nevét viseli Fotó: Polyák Attila - Origo

Százhalombattán 11 fős a képviselő-testület, ebből öten egy helyi egyesület, az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai. A polgármester is ennek a szervezetnek a színeiben nyerte meg a legutóbbi választást.

  • Hárman fideszes képviselők,
  • van egy, a Jobbikból kilépett független képviselő,
  • egy Demokratikus Koalíció-tag,
  • valamint egy független képviselő.