Kiss László tagadja az erőszakot

Kiss László Hosszú Katinta sajtótájékoztató 2016 január 6 . A képen Kiss László
Hosszú Katinta sajtótájékoztató 2016 január 6 . A képen Kiss László
Vágólapra másolva!
"1961-ben koholt vádak alapján, koncepciós perben született meg az a döntés, amelyet utóbb ártó és lejárató szándékkal tettek közzé rólam" - írta közleményében Kiss László, az úszószövetség lemondott kapitánya.
Vágólapra másolva!

"Kijelentem, hogy az ítéletben foglalt cselekményt soha, semmilyen körülmények között nem követtem el" - írta közleményében Kiss László, az úszószövetség volt kapitánya. Nem azért mondott le, mert bűnös, hanem mert a magyar sport érdekeit tartja szem előtt - olvasható a közleményben. Azt is írta, hogy 1961-ben koncepciós perben született meg a bíróság döntése. Azt az ítéletet, ami miatt most az ügy kirobbant, 1962 február 17-én hirdették ki. A bűncselekmény, amiről az ítélet szól, 1961-ben történt.

Újrakezdené az ügyet

Az ítéletben foglaltak valótlanságának bizonyítása érdekében megtette a szükséges lépéseket. Azt állítja, hogy

keresi a perújítás lehetőségét is.

A 75 éves szakemberről kedden a privatkopo.hu internetes portál megírta, hogy 1961-ben, 21 éves korában két másik úszóval megerőszakolt egy fiatal lányt, amiért három év börtönre ítélték. A börtönből büntetésének letöltése előtt szabadult. "Idő előtti szabadulásomat nem bármiféle beszervezésnek, hanem az 1963-as amnesztiarendeletnek köszönhettem, mely igaztalan büntetésemet enyhítette" - írta közleményében.

Kiss László egy korábbi sajtótájékoztatón Fotó: Polyak Attila - Origo

Vezér Mihály, százhalombatta polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján viszont azt mondta, hogy Kiss László 21 hónap után elnöki tanácsi kegyelemben részesült. A polgármester azt mondta, hogy személyesen beszélt az ügyről Kiss Lászlóval, annak kirobbanása után. Állítása szerint neki a volt kapitány azt mondta, hogy a kegyelmi döntést meghozók átgondolták az ítéletet, és kétségeik támadtak.

Látták, hogy a döntés nem eléggé megalapozott, ezért engedték ki

- mondta a polgármester.

"Én ugyanaz az ember vagyok, mint aki egy héttel vagy 50 évvel ezelőtt voltam! Világéletemben tisztességesen, a munkámért és ezáltal a magyar sportért éltem" - írta közleményében Kiss László.

Idén mindenképp be akarta fejezni

"Szembesülnöm kellett azonban azzal" - folytatódik a közlemény -, "hogy tevékenységemet és személyemet jelenleg az ellenem folytatott sajtóhadjáratnak köszönhetően olyan mértékű közfelháborodás övezi, amely súlyosan megosztotta a sportszerető embereket. Jelenleg nem vizsgálom, hogy kinek és miért állhatott érdekében személyem ilyen fokú lejáratása és a korabeli híradásokban már közzétett esemény ismételt felelevenítése."

Kiss László portréja a nevét viselő százhalombattai uszoda falán Fotó: Polyák Attila - Origo

Kiss László arról is írt, hogy kapitányi tevékenységét eredetileg is csak a 2016-os riói olimpiai játékokig kívánta ellátni. Úgy gondolja azonban, hogy a jelen körülmények között nem tud hasznára lenni sem a magyar úszóválogatottnak, sem pedig az olimpiai csapatnak.

"Fentiekre tekintettel úgy döntöttem, hogy a mai nappal lemondok szövetségi kapitányi tisztségemről. A Magyar Olimpiai Csapatnak sok sikert kívánok a riói olimpiai játékokra!" - írta Kiss László.