Ma van a nemzetközi roma nap

Vágólapra másolva!
Főleg a fővárosban, de néhány vidéki nagyvárosban is tartanak a nemzetközi roma nap alkalmából különféle programokat. Kulturális, gasztronómiai, gyermek- és ifjúsági programok, cigány bazár, kerekasztal-beszélgetés, koncert is lesz a mai napon.
Vágólapra másolva!

„Roma nap – Magyarország nagy” mottóval tartják idén a nemzetközi roma napot a fővárosban és több vidéki nagyvárosban. Budapesten délelőtt tíz órától a Szimpla Kertben cigány bazár lesz: roma termelők, kézművesek termékeit lehet megvenni, megkóstolni. Délben az Arany10 kultúrházban kerekasztal-beszélgetés lesz A láthatatlanok Magyarországa: romák a tankönyvekben címmel.

Szintén az Arany10-ben délután négy órától a Romani Design mutatja be 2016-os tavaszi–nyári kollekcióját.

Székely János püspök tart imanapot a Szent István-bazilikában az idei nemzetközi roma nap alkalmából Fotó: Hidvégi Balogh Attila

A nemzetközi roma napon adja át a Roma Sajtóközpont immár második alkalommal az Aranypánt-díjat annak a hétköznapi roma hősnek, aki az olvasóktól a legtöbb szavazatot kapja. Tavaly Horváth József roma származású mikrobiológus kapta a legtöbb szavazatot, a vele készült interjúnkat itt olvashatják: A rákkutató a cigánytelepen nőtt föl.

A programsorozat része a roma napi kvíz, amit a Penge és a Honfoglaló oldalán is elér.

Ami még a programokat illeti: este tíz órától igazi zenei csemege ígérkezik, ugyanis a Dürer-kertben az ország legjobb roma zenekarai játszanak együtt: a Romano Drom, a Szilvási Gipsy Folk Band, az Ando Drom, és Ternipe együtt, egy színpadon.

A részletes programot elérik az esemény Facebook-oldalán.

Az ünnep eredete

Az I. Roma Világkongresszusra 1971. április 8. és 12. között került sor. A szervezők India kormánya és egyes pünkösdi-karizmatikus cigány közösségek kezdeményezésére az Egyházak Világtanácsa voltak.

A kongresszusra 23 országból érkeztek a küldöttek, és a cigányság történelmében a következő döntéseket hozták: A különböző cigány népcsoportok egymást kölcsönösen testvérként fogadják el, és ugyanazon nemzet tagjainak tekintik magukat. A földön élő különböző néven ismert cigány népcsoportok közös elnevezése, nemzetük hivatalos elnevezése a roma.

Elfogadták a cigányok nemzeti jelképeit, a zászlót, a himnuszt és a jelmondatot. Megfogalmazták a cigány nyelv sztenderdizációjának szükségességét, addig is ideiglenes jelleggel a lovari dialektust fogadták el hivatalosnak. Elfogadásra került ideiglenesen az első cigány ábécé, azzal az állásfoglalással, hogy ki kell alakítani a cigány írás végleges, általánosan alkalmazható formáját.

A kongresszus tiszteletére az ENSZ április 8-át a Roma kultúra világnapjává nyilvánította.