Lakáskulcsot osztogattak a Parlament előtt

A Város Mindenkié csoport akciója a parlament előtt 2016 április 11-én Koncz Tominak.

A csoport aktivistái kulcsokat és személyes üzeneteket osztottak parlamenti képviselőknek A Város Mindenkié csoport akciója a parlament előtt 2016 április 11-én Koncz T
A Város Mindenkié csoport akciója a parlament előtt 2016 április 11-én Koncz Tominak. A csoport aktivistái kulcsokat és személyes üzeneteket osztottak parlamenti képviselőknek
Vágólapra másolva!
Beadták a kulcsot a képviselőknek: A Város Mindenkié hajléktalan aktivistái, kulccsal és kis üzenettel próbálták meggyőzni a politikusokat, hogy ne legyen büntethető, ha valaki az utcán él. Az állam eddig több százmilliót költhetett a hontalanok terelgetésére, különösebb eredmény nélkül.
Vágólapra másolva!

próbálkozott az Audi 6-osnál Jutka, A Város Mindenkié csoport hajléktalan aktivistája. A képviselő mereven nézett előre, mintha nem is hallaná, majd behajtott Parlament mélygarázsába.

Kulcsot és a hajléktalanok személyes üzenetét kapták a Parlamenthez érkező képviselők - már ha elfogadták az ajándékot Fotó: Szabó Gábor - Origo

Jutka és több aktivista társa órákon át kísérletezett, hogy kulcsot és egy egy szívhez szóló üzenetet csempésszen be az elhúzó terepjárók, szolgálati autók ablakán. Így próbáltak hatni a képviselőkre:

április 12-én szavazzanak a szabálysértési törvény módosítása mellett, hogy ne legyen többé büntethető, ha valaki az utcán él.

Fapofa, és gázt

Többnyire nem jártak sikerrel. L. Simon László és Potápi Árpád államtitkárok például átvették a kulcsot, ahogy a szocialista Hiller István is - a politikusok többsége azonban fapofával elhajtott az aktivisták csoportja mellett, így tett Répássy Róbert, az országgyűlés törvényalkotási bizottságának alelnöke is.

Magántelekre mentek be

Jutkáék szerencsésnek mondhatóak sorstársaikhoz képest – egy városszéli telken felhúzott fabódéban lakhatnak, a telektulajdonos hozzájárulásával – de ez sem jelent jogbiztonságot. A kerítés nélküli telekre bármikor besétálhat egy járőr, és megtörtént már, hogy ki akarták tenni őket a bódéból, hiába magyarázták, hogy engedéllyel laknak ott.

Hol vagyok otthon a világban? A kép jobb szélén Jutka, A Város Mindenkié hajléktalan aktivistája áll Fotó: Szabó Gábor - Origo

Puhább, de még mindig szigorú

Ilyen esetek pedig jelenleg is tömegével fordulhatnak elő. A szabálysértési törvény első, hajléktalanokra vonatkozó szigorítása után több ezer eljárás kezdődött a közterületen élő hontalanok ellen, 2012-ben végül az Alkotmánybíróság mondta ki, hogy alkotmányellenes valakit csak az életformája büntetni.

Ha az önkormányzat úgy dönt, ez is szabálysértésnek számít Forrás: MTI/Soós Lajos

Az Országgyűlés az Alkotmánybíróság határozata után némileg finomított szabályozáson, bár a negyedik alaptörvény-módosítással azért hagytak egy kiskaput: 2013 márciusától kezdve már az önkormányzatok jelölhetik ki, hogy mely közterületen jogellenes a hajléktalanok életvitelszerű tartózkodása.

Az önkormányzatok pedig élnek is jogukkal. 2013 óta

országszerte több mint ötszáz szabálysértési eljárás indult el ilyen jogcímen.

Emellett több ezer olyan eset is lehet, amikor a hajléktalan engedelmeskedik a rendőri felszólításnak, pár száz méterrel arrébb vonszolja holmijait. Utóbbiból nem lesz eljárás - mondta az Origónak Udvarhelyi Tessza, az AVM képviselője.

A jogvédő szervezet szerint az elmúlt két és fél évben

az állam 300 millió forintot költött a hajléktalanok vegzálására.

Az utcán élők száma persze ettől nem csökkent, hiszen csak innen oda tologatják őket. Eközben a fővárosban jelenleg is több mint kétezer önkormányzati ingatlan áll üresen, amiket bármikor ki lehetne adni szociális bérlakásként a hajléktalanok és rászorulók számára - jegyezte meg Udvarhelyi Tessza.

Az AVM korábban lakásfoglalással is tiltakozott az üresen álló önkormányzati ingatlanok ezrei miatt Forrás: MTI/Kallos Bea

Az LMP próbálkozik

A Város Mindenkié kezdeményezését az LMP is támogatja: Szél Bernadett, az ellenzéki párt képviselője először tavaly novemberben próbálta elérni, hogy a közterületen való életvitelszerű tartózkodás tilalma kerüljön ki a szabálysértési törvényből.

L. Simon László átvette a kulcsot, de nem mindenki állt meg az aktivisták kérésére Fotó: Szabó Gábor - Origo

Javaslatát a honvédelmi és rendészeti bizottság kétszer is lesöpörte az asztalról, a Lehet Más a Politika parlamenti frakciója ezért az Országgyűlés elé terjesztette a törvénymódosítás tervét.

Mindenképpen ott lesznek

A képviselők április 12-én döntenek. Ha eltörlik a szabálysértési törvény hajléktalanokat érintő passzusát, A Város mindenkié ünnepel, ha változatlanul hagyják, demonstrálni fog – de kedden délután mindenképp ott lesznek a Parlament előtt.

A jogvédők több száz hajléktalan és szimpatizáns résztvevőre számítanak, akciójukat pedig ételosztással támogatja majd a Food Not Bombs Budapest csoport is.