Mégsem hagyja abba az MSZP az aláírásgyűjtést

Tapolcai választás Időközi választás Tóbiás József Választás Ajka MSZP
Tóbiás József tart sajtótájékoztatót Ajkán az időközi választások után. Pad Ferenc 3. lett a választáson. Első helyen Rig Lajos a Jobbik jelöltje végzett, másodignak a FIDESZ jelöltje futott be
Vágólapra másolva!
Bár az Országgyűlés kedden eltörölte a vasárnapi boltzárat, az MSZP azért elkezdi az aláírásgyűjtést a boltzár elleni népszavazáshoz. Tóbiás József pártelnök szerint ugyanis nem kizárt, hogy a kormány újra be akarja vezetni az intézkedést.
Vágólapra másolva!

Az MSZP elkezdi az aláírások gyűjtését a vasárnapi boltzár elleni népszavazáshoz, mert szerintük a kormány nem tett le arról, hogy ismét bevezesse az intézkedést - közölte a párt elnök-frakcióvezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Tóbiás József azt mondta, a kormány ugyan kapkodva eltörölte a vasárnapi boltzárat, de egyértelművé tette,

Az MSZP meg akarja védeni azt a törvényt, amely alapján az emberek szabadon dönthetnek arról, mikor vásárolnak, és a munkaadók szabadon dönthetnek arról, mikor van nyitva az üzletük - mondta Tóbiás.

Tóbiás: Kormányválság van

A pártelnök szerint a keddi parlamenti szavazással lezárult egy szakasz, nyitva lehetnek vasárnap az üzletek, ha akarnak. Tóbiás József szerint azonban az elmúlt 24 óra világossá tette, hogy

Tóbiás szerint a kormány sem egységes a kérdésben - ha úgy tetszik kormányválság van - hiszen a legfontosabb tárcákat vezető miniszterek tiltakoztak a döntés ellen, majd a Fidesz frakcióvezetője is jelezte: nem kívánnak lemondani a vasárnapi boltzár bevezetéséről.

Tóbiás József szerint nem kizárt, hogy a kormány újra bevezeti a vasárnapi boltzárat Fotó: Polyák Attila - Origo

Az MSZP szerdától a háromigenes népszavazáshoz gyűjti az aláírásokat: a vasárnapi boltzár mellett a föld állami tulajdonban tartásáról és az állami vezetők bérplafonjáról szóló népszavazáshoz.

Megvédik a vasárnap szabadságát

Az ellenzéki politikus bírálta, hogy a boltzár eltörlésével együtt megszüntették a százszázalékos vasárnapi bérpótlékot. Tóbiás József szerint

Az MSZP csupán azt kezdeményezett, hogy töröljék el az üzletek vasárnapi nyitva tartásának tiltását. A Fidesznek ugyan az MSZP-vel van vitája, a dolgozókon áll bosszút - tette a pártelnök.

Tóbiás azt mondta, hogy egyeztetést kezdenek a szakszervezetekkel, milyen mértékű bérpótlékot szeretnének. Az MSZP szerint százszázalékos bérpótlékra lenne szükség.

A szocialista Nyakó István, aki a vasárnapi boltzár ügyében népszavazást kezdeményezett, azt mondta, nem hisznek a kormánynak, ezért kezdik el a szabad vasárnappal kapcsolatos aláírásgyűjtést.

- hangoztatta, majd felmutatta azt az aláírásgyűjtő ívet, amin szerdától elkezdik az aláírásgyűjtést.

Fidesz: Ez adatgyűjtés

"Tóbiás József nyilatkozata egyértelművé tette, hogy a szocialisták becsapták az embereket, őket kezdettől nem az emberek véleménye, nem is a vasárnapi pihenőnap érdekelte, hanem egyedül a politikai adatgyűjtés" - a Fidesz frakció sajtóosztálya így reagált arra, hogy az MSZP folytatja az aláírásgyűjtést. A párt szerint mivel az Országgyűlés eltörölte a vasárnapi pihenőnapot, a szocialisták aláírásgyűjtése okafogyottá vált. A közleményben a párt a menekültkérdést is megemlíti:

- írják. Szerintük a kormány által kezdeményezett népszavazáson "meg kell védeni" az országot a bevándorlók betelepítésétől, mert az "az ország biztonságát és a gyermekek jövőjét veszélyezteti".