A Fidesz az MSZP ellen fordítaná a boltzáreltörlést

vasárnapi zárva tartás, bolt, üzlet, vasárnap, nyitva tartás
Vágólapra másolva!
Fideszes országgyűlési képviselők is elismerték, hogy veszélyes volt a szocialisták boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezése, a visszakozás pedig egyszerűbb volt, mint beleállni a harcba. A keddi parlamenti voksolás után azonban a legtöbben azt hangsúlyozták, hogy a szocialisták pirruszi győzelmet arattak, miután jobboldali érveket hangoztattak egy klasszikusan baloldali ügyben. Az MSZP-s politikusok arra számítanak, a Fidesz a vasárnapi pótlékokkal vághat vissza. 
Vágólapra másolva!

„Csak a kommunikációt rontottuk el, a bevezetés előtt meg kellett volna győzni a szakszervezeteket, hogy álljanak a vasárnapi boltzár mellé. Nem magyaráztuk el eléggé, hogy mit gondoljanak az emberek" – mondta az Origo tudósítójának az egyik fideszes országgyűlési képviselő pár perccel az után, hogy a parlament visszavonta a kötelező zárva tartást előíró jogszabályt. A képviselő szavaiból kiderült, hogy a kormánypárti politikusok szerint kifejezetten jó ötlet volt a boltzár, sőt

egy évvel ezelőtt még arra számítottak, hogy szavazatszerzésre is alkalmas lesz a kezdeményezés.

A vasárnapi zárva tartás ügye ugyanis illeszkedik ahhoz a Fidesz által 5–10 éve folytatott politikához, amelynek a lényege, hogy

baloldali témákban kényszerítik magyarázkodásra az MSZP-t.

Egy vezető kormánypárti politikus példaként a 2008-as népszavazást hozta, amikor az MSZP-nek azt kellett volna elmagyaráznia a választóknak, hogy „igen, mi baloldaliak vagyunk, hiszünk az állami újraelosztásban,

Ez természetesen nem sikerült nekik, a Fidesz pedig hátradőlhetett, hiszen ők mondták a baloldali értékeknek megfelelő érveket, jobboldali pártként pedig ők voltak a „jó zsaruk” egy baloldali témában.

Nyakó István szocialista politikus adta be a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezést Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Fidesz a néppárttá váláskor ugyanis felismerte, hogy

a magyar választói tömeg hagyományosan szimpatizál a klasszikus baloldali értékekkel.

Ez persze nem azt jelenti, hogy MSZP-szavazók lennének, de a többség elutasítja a vagyoni egyenlőtlenséget, a túlzott gazdagságot, és olyan államot képzel el, amelyben nagy szerep jut az állami újraelosztásnak.

A Fidesz egész kampányokat húzott fel erre a gondolatra, az MSZP pedig nem tudott mit kezdeni az olyan – általában a baloldali pártok által kezdeményezett – intézkedésekkel, mint a rezsicsökkentés vagy az államosítás. Saját szavazóik ugyanis pontosan ezt várták volna tőlük is.

Forrás: Tumblr/Rosalind damba

A kormány eredeti elképzelései szerint ebbe a sorba lett volna illeszthető a vasárnapi boltzár is – mondták az Origónak fideszes képviselők, akik szerint könnyen lehet, hogy az MSZP pirruszi győzelmet aratott.

– mondta az egyik kormánypárti politikus, aki szerint hosszabb távon akár rá is éghet a szocialistákra a boltzár megszüntetéséről szóló kezdeményezés. Érvelése szerint hasonló lehet majd a helyzet, mint a 2004. december 5-i népszavazás esetében, amikor a kettős állampolgárságról kérdezték meg az emberek véleményét. „Akkor mindenki elképzelhetetlennek tartotta, hogy néhány év múlva a többség támogatja majd a kettős állampolgárságot.

– fogalmazott.

Az MSZP-n belül mindenesetre nem tartanak attól, hogy fordítva sül el az ügy. „Klasszikus baloldali jelszó az is, hogy munkát, kenyeret, tisztességes béreket” – mondta az egyik szocialista politikus, aki szerint meg kell adni a lehetőséget az embereknek, hogy ha karnak, akkor dolgozhassanak vasárnap is – dupla bérért.

Féltek az aláírásgyűjtéstől

Az Origónak nyilatkozó kormánypárti képviselők egyébként név nélkül ugyan, de

elismerték, hogy veszélyes volt a szocialisták népszavazási kezdeményezése.

Hosszú évek után ez lett volna az első ügy, amely igazán népszerű lett volna, ráadásul az aláírások révén hónapokon keresztül közvetlen kapcsolatban lettek volna a választókkal.

– mondta az egyik politikus, aki ugyanakkor azt is megjegyezte, nem lepődne meg, ha az eladók elégedetlensége miatt nőne a vasárnapi boltzár népszerűsége.

A szocialistáknak sokat segített volna tehát, ha egy népszerű ügyben kampányolhatnak, nem véletlen, hogy Tóbiás József MSZP-elnök a szavazás után bejelentette: a törvényt visszavonták ugyan, de az aláírásgyűjtést – a földtörvény és a bérplafon mellett – ebben a témában is folytatják. Volt olyan kormánypárti politikus, aki ezzel kapcsolatban igen szkeptikus volt: „Nem szívesen lennék annak az aktivistának a helyében, akinek majd el kell magyaráznia minden választópolgárnak, hogy a törvény már nem létezik, de azért továbbra is gyűjtjük aláírásokat.”

Szavazzon!

Ön szerint érdemes továbbra is gyűjteni az aláírásokat?

Szocialista forrásaink egyébként arra számítanak, hogy a Fidesz az elkövetkező hetekben a vasárnapi pótlékkal próbál majd visszavágni. A kedden visszavont törvény ugyanis nemcsak a vasárnapi boltzárról szól, hanem az erre a napra adott pótlék nagyságáról is. A törvény visszavonásával pedig azokat a rendelkezések is érvényüket vesztették, amelyek előírták, hogy a vasárnapi bérpótlék 100 százalékos.

Forrás: MTI/Oláh Tibor

Az ugyan biztosnak tűnik, hogy előbb-utóbb felemelik az 50 százalékos bérpótlékot 100 százalékra – ezt a kormánypárti képviselők is megerősítették –, de addig akár több hét is eltelhet. A gyorsan kinyitó boltokban dolgozóknál tehát könnyen előfordulhat, hogy kevesebb pénzért dolgoznak majd, mint amennyire számítanak, feléjük pedig folyamatosan azt kommunikálhatja majd a kormány, hogy mindezt köszönjék a szocialistáknak.

miközben mi már a népszavazás kezdeményezésekor benyújtottunk egyet, hogy ne sérüljenek a dolgozók érdekei” – mondta az egyik MSZP-s politikus.

A kormánypárti politikusok nyugalma mindenesetre nem biztos, hogy tartós lesz, az ellenzéki pártok és az elégedetlenkedők ugyanis egyre hatásosabban lépnek fel a kormány ellen, ráadásul újabb akciók várhatók. Az Origo információi szerint például – bár a témáját nem árulták el – a Demokratikus Koalícióban is egy új népszavazáson törik a fejüket.