Vágólapra másolva!
Nem veti el az MSZP az együttműködést Gyurcsány Ferenc pártjával, de Tóbiás József pártelnök másként képzeli el, mint a Demokratikus Koalíció. Tóbiás a DK ultimátumára válaszolt.
Vágólapra másolva!

Együttműködésre törekszik az MSZP a dunaújvárosi időközi választáson a Demokratikus Koalícióval (DK), ám nem a korábbi megállapodás szerinti formában ajánlja ezt fel, hanem "az új választói igényeknek" megfelelően - válaszolta az Origo kérdésére Tóbiás József MSZP-elnök a DK ultimátumára utalva.

Utolsó figyelmeztetés

Mint arról az Origo beszámolt, utolsó figyelmeztetésként értékelhető kérést küldött a DK nevében Gyurcsány Ferenc az MSZP elnökének, miután a két baloldali párt között vita van a dunaújvárosi időközi választáson való külön indulás miatt. A DK többször felszólította már az MSZP-t, hogy tartsa magát a demokratikus ellenzék 2014-es önkormányzati választásokkor született megállapodásához.

Gyurcsány Ferenc és Tóbiás József - elmérgesedett a két párt viszonya Forrás: MTI / Origo

Ez alapján a DK Újpesten, Tapolcán és Salgótarjánban is a szocialista jelöltet támogatta az időközi választásokon, most először kellett volna az MSZP-nek beállni a DK-s mögé. Az Origo is megírta,

Dunaújvárosban június 5-én tartanak időközi választást,

miután egy helyi vállalkozó meggyilkolása ügyében meggyanúsította a rendőrség Gál Rolandot, a Fidesz helyi önkormányzati képviselőjét, aki emiatt lemondott képviselői mandátumáról.

Együtt, de nem így

Az Origo kérdésére az MSZP elnöke elárulta, milyen választ ad Gyurcsány Ferencnek. Tóbiás József azt mondta, szó sincs arról, hogy elutasítanák az együttműködést a dunaújvárosi időközi választáson, csak éppen ők máshogy képzelik el ezt. Ezért ajánlották fel, hogy

ne a korábban, a választóik megkérdezése nélkül kötött 2014-es megállapodás szerint járjanak el, hanem tartsanak előválasztást.

Tóbiás szerint így a választók beleszólhattak volna, ki legyen a képviselőjelölt, és a leginkább támogatott mögé állhatott volna be mindkét párt. Ezt - mondta - továbbra is fenntartják. Mindezzel együtt sem látszik erre az új típusú együttműködésre sok esély, hiszen a DK nem akar előválasztást, ráadásul mindkét párt már régen bemutatta saját jelöltjét.

A PM is előválasztana

Az előválasztás mellett érvelt Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért (PM) zuglói polgármestere, a párt társelnöke is a demokratikus ellenzéki pártok vezetőinek április elején írt nyílt levelében. Szerinte már a június 5-i dunaújvárosi időközi választásnál is előválasztással kellene dönteni az ellenzék közös jelöltjéről.

A PM társelnöke, Karácsony Gergely is előválasztást sürgetett - hiába Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Mivel azonban az MSZP és a DK nem reagált érdemben a felvetéseikre,

szerdán a PM is bemutatta jelöltjét, a civil aktivista és korábbi szakszervezeti vezető Pappné Grabant Ilonát.

Ugyanakkor - közölték az Origóval - továbbra is nyitottak arra, hogy egy helyi előválasztás eredményének megfelelően a demokratikus ellenzék egy jelölt, az előválasztás győztese mögé sorakozzanak fel.