Eltemették Pozsgay Imrét

Pozsgay Imre  temetése
Pozsgay Imre ravatala a Farkasréti temetőben, Budapesten 2016. április 15-én. A volt államminiszter, egyetemi tanár március 25-én, életének nyolcvanharmadik évében hunyt el.
Vágólapra másolva!
Végső búcsút vettek pénteken a 83. évében elhunyt Pozsgay Imrétől, a volt államminisztertől, egyetemi tanártól. A Farkasréti temető ravatalozójánál összegyűlt 150 ember előtt beszédet mondott többek közt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.
Vágólapra másolva!

Budapest, Farkasréti temető, péntek délután. Pozsgay Imre, a március 25-én elhunyt volt államminiszter, később egyetemi tanár temetése. Kozsói értelemben vett celebek nincsenek a ravatalozó előtt, csupán

idős színészek, például Tordy Géza, korosodó politikusok, mint Schmuck Andor

és szépkorú újságírók, lásd Feledy Péter.

Pozsgay Imre ravatala a Farkasréti temetőben Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem vagyunk sokan,

talán 150-en lehetünk,

mindenesetre a ravatalozó előtti tér nincsen tele. Az ősz a divatos hajszín, az érkezők vidáman paroláznak egymással, mintha nem temetésen, hanem teadélutánon vennének részt. Kevés a civil. A temetésen való részvétel lényege az elhunyt iránti tisztelet, amit az ember a lehetőségéhez képest tisztességes öltözékkel, simára borotvált arccal jelez. Általában. Itt sok a borostás arc, a tavaszi dzseki meg a vásári vigyor. Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője is borostás. A jobbján érkező Hiller István nem.

Vállán tarisznyával

A ravatalozó és előtte a sokadalom már a bejárattól látszik. Mégis, az érkező fontos embereket külön személyzet fogadja: erre tessék. Áder János is megérkezik, egy hölgy és két testőr kíséretében. Őt nem kell kísérni. Orbán Viktor nincsen itt, külföldön van.

Gyászolók a ravatalnál Fotó: Polyák Attila - Origo

A dresszkód ellentmondásos, mint Pozsgay Imre tevékenysége volt: van, aki tiptop öltönyben, de vállán tarisznyával érkezik. Van még idő a szertartás kezdetéig, várakozás közben a hölgyeket is megfigyelem, és ezt jegyzem fel a füzetembe konzervatív tollal: „Nem értem, miért kell korosodó nőknek divatbemutatót csinálni egy temetésből. Miniszoknya? Ide?”

Pontosan kezdődik a gyászszertartás, a szpíker, Mohai Gábor megkülönböztetett tisztelettel köszönti a családot, Áder Jánost és féltucatnyi előkelőséget a politikai elitből.

Csodaféle történt az országban

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitja a beszédek sorát, azt mondja, 89-ben valami csoda, csodaféle történt az országban. Ő fekete-fehér tévén nézte Pozsgayt. „Pozsgay az más, az velünk van” – mondta Balog Zoltán édesanyja, aki jó emberismerő volt. A miniszter hozzátette, vannak emberek, akik képesek arra, hogy amit tesznek, egy magasabb mércével szemléljék, mint a politikai küzdelem. „Ez a magasabb mérce, amely bennünket,

összeköthet, így hangzik: mi lesz a magyar nemzettel?” – idézte Balog Zoltán Pozsgay Imrét.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság korábbi elnöke, Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság elnöke Pozsgay Imre ravatalánál a Farkasréti temetőben Fotó: Polyák Attila - Origo

Az élet a búcsú ideje alatt sem áll meg, egy macska szalad az emberek közé, és lelkesen a lábakhoz dörgölőzik. Őszinte mosoly az arcokon.

Az előttünk járó nemzedék távozik napjainkban – kezdi beszédét Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. Azt mondja,

nem a damaszkuszi út retorikájába kéne belekapaszkodni

az életút minősítésében, hanem a politikai útéba.

Minden magyar köszönettel tartozik

Hozzátette: Pozsgay Imrének minden magyar köszönettel tartozik, hiszen komoly szerepe volt abban, hogy a rendszerváltáskor békés átmenet vezetett a demokratikus átalakuláshoz.

A temető madarai kétségbeesett igyekezettel hirdetik a tavaszt. Fúj a szél, a Németvölgyi útról behallatszik a villamosok, buszok, autók zaja, a szónokot nem mindig érteni. Zakót rendesen begombolni a legkevesebben tudnak – jegyzem föl.

A megemlékezés virága Fotó: Polyák Attila - Origo

Búcsúzni jöttem és dicsérni – kezdi beszédét Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság korábbi elnöke, aki 44 évig volt az elhunyt barátja. Szerinte

Pozsgay Imre a humanista demokrácia következetes híve volt.

Pozsgay Imrében volt politikai és közéleti bátorság, képes volt felülbírálni fiatalkori meggyőződését. Ezt bizonyítja, hogy elsőként mondta ki 1956-ról, hogy népfelkelés volt.

A harmadik szónoknál kicsit fogy az egybegyűltek türelme, itt is, ott is beszélgetni kezdenek. Szomszédaim, két idős úr, például arról fecsegnek, hogy a múlt felmagasztosul a ravatalnál. „Kicsit olyan ez – magyarázza az egyik úr a másiknak – mint az esküvőkön, amikor azt mondja a pap, hogy ha valaki tud okot a házasság megakadályozására, az

vagy most szóljon, vagy hallgasson örökre.”

Elsőként mondta ki 1956-ról, hogy népfelkelés volt Fotó: Polyák Attila - Origo

A beszédet előbb egy szirénázó tűzoltóautó, majd a Hegyalja úti Mindenszentek-templom harangszója teszi hallhatatlanná. A macska visszaszalad a sírok felé, egy szemtelen fotós a közelemben álló színésznőt fényképezi, aki eltakarja az arcát.

Jelenits István atya vezetésével lezajlik a katolikus szertartás szerinti búcsú a ravatalozónál, az esemény többi része a család kérésére zárt körű. Népzene szól, egy anya a csecsemőjét ringatja, aztán amikor elviszik a koszorúkat, és a koporsót beteszik a halottaskocsiba, az egybegyűltek eléneklik a Himnuszt.