Klik: Senki sem kényszeríthető sztrájkra

Pedagógussztrájk
Tanárok a pedagógustüntetés alatt a budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban 
polyák
Pedagógussztrájk Tanárok a pedagógustüntetés alatt a budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban polyák
Vágólapra másolva!
A Klik is készül a szerdai tanársztrájkra: közleményben figyelmeztetnek, hogy senkit sem lehet munkabeszüntetésre kényszeríteni, vagy távol tartani attól.
Vágólapra másolva!

Elfogadhatatlan, hogy sok iskolában lebeszélik a szülőket, hogy szerdán is bevigyék a gyerekeket -háborog keddi közleményében a Klebersberg Kunó Iskolafenntartó Központ, konkrét eseteket és példákat azonban nem említenek a levélben.

A Klik szerint ott is megsértik a kormány és a központi sztrájkbizottság közötti megállapodást, ahol részvételre vagy távolmaradásra kényszerítik a pedagógusokat.

A püspök azt üzente

Ez többször is előfordulhatott: Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szombaton három esetről számolt be – mint mondta, kétszer polgármesterek akarták megakadályozni a sztrájkot, egy Baranya megyei egyházi iskolában pedig

püspöki állásfoglalásban szólították fel a tanárokat, ne szüntessék be a munkát.

Jogi következmények

A Klik arra is emlékeztet, mi történik, ha egy diák szülői igazolás nélkül hagyja ki szerdán az iskolát: a hiányzás jogi következményei az intézményt terhelik.

Pedagógussztrájk. Tanárok a pedagógustüntetés alatt, a budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban - április 15-én Fotó: Polyák Attila - Origo

Nyitva marad

Április 20-ára országos sztrájkot hirdettek a pedagógus szakszervezetek: arról még nincs adat, hogy a tiltakozó akcióban hány iskola vesz részt. Az április 15-i, kisebb léptékű munkabeszüntetéshez mindenesetre több ezer tanár és több száz intézmény csatlakozhatott.

A kormánnyal kötött megállapodás értelmében,

az iskolák szerdán nyitva tartanak,

még ha sok helyen nem is lesz tanítás.

Öt percet kérnek

A tanárok ugyanakkor öt percet kérnek az egész országtól: Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke mindenkit arra biztatott, hogy április 20-án délben öt percre hagyjon fel a munkával, és így tiltakozzon a kormány ellen. elezzük, hogy

– mondta Gallóné.

A bölcsődék is csatlakoznak

Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke jelezte, hogy a szerdai napra szintén munkabeszüntetést hirdetnek.