Öt percre leállhat Magyarország

pedagógus tüntetés, Teleki Blanka Gimnázium
Pedagógus tüntetés szimpatizánsai a Teleki giminél 2016.04.15
Vágólapra másolva!
Egész napos sztrájkot hirdetett április 20-ára a Pedagógusok Sztrájkbizottsága, de felhívásuk nemcsak a tanároknak, hanem minden munkavállalónak szólt. Azt kérték ugyanis, hogy délben öt percre álljon le az ország, ne legyen kiszolgálás a boltokban, ne legyen ügyintézés a hivatalokban, és álljon meg a közlekedés is. A pedagógussztrájk ideje alatt nem lesznek felügyelet nélkül a gyerekek, a részt vevő tanárok pedig egy napi bérrel kevesebbet kapnak majd.Ha van érdekes története vagy fotója a sztrájkkal kapcsolatban, vagy csak egyszerűen megmutatná, hogy hogyan telik a sztrájk egy iskolán belül, írjon a [email protected]!
Vágólapra másolva!

„Azt szeretnénk üzenni a kormánynak, hogy ha nem működik az iskola, semmi sem működik az országban. Déltől öt percig ne legyen kiszolgálás az üzletekben, ne legyen ügyintézés a hivatalokban, álljon meg a közlekedés" – mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke még múlt héten, amikor bejelentette a szerdai egész napos tanársztrájkot.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Pedagógusok Sztrájkbizottsága által kezdeményezett sztrájkot támogatja a márciusban több tízezres tüntetést szervező Tanítanék Mozgalom, valamint a második legnagyobb tanárszakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is.

Reggel dugó lehet Budapesten

A pedagógusokkal szimpatizálók forgalomlassító autókonvojt indítanak 8 órakor a Stadion metróállomásnál lévő szállótól a Kerepesi Úton végig, a Rákóczi úton, Blaha Lujza tér, Astorián keresztül a Ferenciek téréig. Déltől szolidaritási találkozót szervez a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma az Eötvös térnél.

Követeléseiket 25 pontban foglalták össze, amelyekről itt mondhatja el a véleményét.

Azt egyelőre nem tudni, hogy hányan csatlakoznak majd a felhíváshoz, a szakszervezetnél az Origo megkeresésére ugyanis azt közölték, hogy utólag tudják csak megmondani, hányan támogatták a kezdeményezést. Galló Istvánné ugyanakkor azt mondta, nem a támogatók száma a legfőbb kérdés, hanem hogy a sztrájk után milyen hangulatban tudnak majd leülni a kormánnyal tárgyalni.

Nem lesznek felügyelet nélkül a gyerekek

A tanárok sztrájkja némileg eltér más szakmák munkabeszüntetésétől, miután a pedagógusok felelősek a rájuk bízott gyerekek biztonságáért is. A Pedagógusok Sztrájkbizottsága és a kormány között létrejött elégséges szolgáltatásról szóló megállapodás szerint szerdán senki sem kötelezhető arra, hogy órát tartson, azonban

a gyerekek felügyeletét biztosítani kell.

Az igazgatónak ezt első körben a nem sztrájkolókkal kell megoldania, ha azonban az adott iskolában akkora a sztrájk támogatottsága, hogy ezt nem tudja biztosítani, akkor a sztrájkolók is kötelezhetők arra, hogy vigyázzanak a gyerekekre. Ebben az esetben viszont már jár nekik a bérezés is.

– mondta Galló Istvánné, aki szerint a szülők azzal támogathatják a tanárokat, ha más módon oldják meg a gyerekek szerdai elhelyezését.

Semmi sem kötelező

A Klik is készül a szerdai tanársztrájkra: közleményben figyelmeztetnek, hogy senkit sem lehet munkabeszüntetésre kényszeríteni, vagy távol tartani attól. Álláspontjuk szerint elfogadhatatlan, hogy sok iskolában lebeszélik a szülőket, hogy szerdán is bevigyék a gyerekeket.

Azok a tanárok, akik nem vesznek részt a sztrájkban, ugyanúgy tarthatnak órát, legfeljebb összevont órákat visznek majd. Nagyjából harmincszázalékos sztrájktámogatottságnál azonban már nehezen pótolható a tanárhiány, ezért ekkor már csak a felügyeletre koncentrálnak majd az iskolákban.

Az elégséges megállapodás rögzíti a kieső fizetés nagyságát is,

a munkabeszüntetés idejére ugyanis nem jár fizetés a tanároknak.

A múlt pénteki, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által szervezett kétórás sztrájk esetében órabér alapján számolták ki a béreket, azonban a szerdai, egész napos sztrájk esetében egynapnyi fizetéssel kapnak kevesebbet a részt vevő tanárok.

A 15-i pedagógussztrájk szimpatizánsai a Teleki Gimnáziumnál Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A számítási módszer azért fontos, mert az egynapnyi bér kiszámításánál nemcsak a tényleges munkavégzéssel töltött idő számít bele (tehát a nagyjából 20 hétköznap), hanem minden naptári nap. Az órabér esetében viszont a tényleges munkavégzésre számították ki a kétórás levonást, így

az egész napos sztrájkkal nem járnak sokkal rosszabbul a tanárok, mint a kétórás sztrájkkal.

Galló Istvánné elmondása szerint – fizetéstől függően – nettó 3000 és 10 ezer forint közötti összeggel vihetnek kevesebbet haza a sztrájkolók.

A részt vevő tanároknak egyébként az órarendjüknek megfelelően kell megjelenniük az iskolában, tehát ha egy pedagógusnak csak harmadik órája lenne, akkor nem kell reggel 8 órakor, a sztrájk kezdetekor megjelennie az iskolában.

Sztrájk esetében akkor kell elrendelni a kiesett munkaidő pótlását, ha a munkabeszüntetés miatt nem lehet megoldani az előírt tananyag elsajátítását.

Lehet, hogy igazolás is kell a gyerekeknek

Az igazgatóknak az elmúlt napokban tájékoztatniuk kellett a szülőket arról, hogy az iskolában lesz sztrájk, vagy sem. Abban az esetben, ha nem lesz, vagy az igazgató semmilyen üzenetet nem küldött, akkor a munkabeszüntetés támogatottsága valószínűleg alacsony, így az órákat meg tudják tartani. Ennek megfelelően, ha a diák nem megy iskolába, akkor igazolást is kell majd vinnie erről a napról. Ha azonban az igazgató jelezte a sztrájkot a szülőknek, és az iskola csak felügyeletet tud biztosítani, akkor a tanulók igazolás nélkül is távol maradhatnak.