Marcsikáéknak még megvan a vagyonuk

Karcag kerékpáros SZEMÉLY utcakép üzlet Karcag, 2015. április 15.
A Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. karcagi fiókja 2015. április 15-én. Mintegy kétmilliárd forint körülire becsülhető az az összeg, amely a fő tevékenységként utazási irod
Karcag, 2015. április 15. A Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. karcagi fiókja 2015. április 15-én. Mintegy kétmilliárd forint körülire becsülhető az az összeg, amely a fő tevékenységként utazási irodaként működő, de pénzügyi tevékenységet is folytató Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft.-nél eltűnhetett. Az ügyben a rendőrség nyomoz, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti vizsgálatot indított, és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) is vizsgálatot kezdeményezett. MTI Fotó: Bugány János
Vágólapra másolva!
Év végére fejeződhet be a nyomozás a Kun-Mediátor Kft. ügyében, de mostanáig senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként - írta Polt Péter legfőbb ügyész egy írásbeli kérdésre adott válaszban. A cég vezetőjének hozzátartozói vagyonát sem zárolták eddig.
Vágólapra másolva!

Hiába kérte az ügyészség, a karcagi Kun-Mediátor vezetőjeként 4,1 milliárd forintos kárt okozó Marcsika, azaz Dobrai Sándorné vagyonát eddig nem helyezték zár alá - írta a legfőbb ügyész Lukács László György jobbikos parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában.

Egy éve tart a nyomozás

Polt Péter azt írta: a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség 2015. május 19-én indítványozta "a kft. ügyvezetője hozzátartozói vagyonának vagyonelkobzás végett történő zár alá vételét", de az ügyben eljáró Szolnoki Járásbíróság

még nem döntött az indítványról.

Azt sem lehet tudni, hogy pontosan mekkora kárt okozott a Kun-Mediátor. Dobrai Sándorné az általa irányított gazdasági társaság nevében 799 sértettől nagyjából tízmilliárd forintot vett át. Az ügyfelek az átlagosnál magasabb kamat reményében adták oda pénzüket a nőnek, akit jól ismertek. A nő Karcagon élt, a helyiek is csak becenevén, Marcsikának szólították. Az ügyben mostanáig 761 sértettet hallgattak meg, de csak 90 sértett káráról van eddig pontos információ. Ők összesen több mint 4,1 milliárd forintot adtak át Dobrainénak.

Az eljárás több mint egy éve kezdődött.

A rendőrség 2015. április 14-én közölte, hogy sikkasztás bűntettének gyanúja miatt nyomozást indított, miután a Kun-Mediátor Kft. karcagi fiókjában többen nem jutottak hozzá befektetésükhöz. A társaság utazási irodaként is működött, de az ügy kirobbanása után visszavonták az engedélyeiket.

Marcsika bujkál

A nyomozás eddig összegyűlt adatai szerint a Kun-Mediátor 1999. augusztus 9. és 2015. április 14. között gyűjtötte a betéteket, engedély nélkül.

Karcag, 2015. április 15. A Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. karcagi fiókja Forrás: MTI/Bugány János

A főügyész válaszában kitért arra is, hogy a nyomozást a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság végzi, a kijelölt állományból vannak, akik jelenleg is függetlenítve, kizárólag ebben az ügyben nyomoznak. A hatóság 2015 júliusában európai és nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, de

mostanáig senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként.

Ez nem csoda, Marcsika ugyanis szökésben van, ismeretlen helyen tartózkodik. A nőt jól ismerő karcagiak szerint Mexikóban vagy Ausztráliában van.

Ami még hiányzik

Polt Péter viszont olyan sértettekről is beszámolt, akiket eddig nem hallgattak ki tanúként. Igazságügyi könyvszakértői szakvéleményt sem szereztek még be a nyomozók eddig - írta válaszában Polt Péter. Sőt, a legfőbb ügyész szerint "indokolt a sértettek által a Kun-Mediátor Kft. részére átutalt, illetőleg számlára befizetett összegek további sorsának vizsgálata, valamint a megszerzett és elrejtett pénzösszegek felkutatása".

A "tervezett feladatok ismeretében" a nyomozás befejezésének várható időpontja 2016. december 31. - írta válaszában a legfőbb ügyész.

A politikusok egymásra mutogatnak

Az ügynek politikai szálai is vannak, erről nem írt válaszában a legfőbb ügyész. A Kun-Mediátor önkormányzati ingatlanban működött, és 2005-ben Fazekas Sándor akkori karcagi polgármester, jelenlegi mezőgazdasági miniszter javasolta a bérleti szerződés meghosszabbítását. Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke korábban felszólította a szintén Karcaghoz kötődő Varga Mihály Nemzetgazdasági minisztert, hogy nyilatkozzon: tudott-e Marcsikáék gyanús üzleteiről.

A miniszter a helyi tévé adásában azt mondta, hogy nem tudott a Kun-Mediátor Kft. illegális befektetői tevékenységéről, és soha semmi befektetése vagy megtakarítása nem volt a cégnél. Arról is beszélt, hogy Vadai Ágnes és korábbi szocialista politikusok rendszeresen szerveztek rendezvényeket a Kun-Mediátor tulajdonában álló helyekre Karcagon.

Gyurcsány Ferenc is járt a botrány kirobbanása utá Karcagon

ahol arról beszélt, hogy a rendőrségnek már korábban vizsgálnia kellett volna a Kun-Mediátort. A cég húsz százalék kamatot ígért az ügyfeleknek, ami egy minimális pénzügyi ismeretekkel rendelkező ember számára is gyanús.

Miért nem tűnt fel semmi a rendőrség gazdaságvédelmi részének, a pénzintézeteknek?

- tette fel a kérdést egy éve a volt kormányfő.