Vágólapra másolva!
Jövő héten dönthet a közgyűlés a csillaghegyi öblözet árvízvédelméről. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes előterjesztése szerint a beruházás közel 13 milliárd forintba kerülne, és jelentős közérdeket szolgál.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésén dönthet arról, hogy csillaghegyi öblözet védelmét 12 milliárd 700 millió forint összköltséggel - 10 milliárd forint európai uniós társfinanszírozással, valamint 2 milliárd 700 millió forint fővárosi saját forrással - 2019-ig kívánja megvalósítani.

Közel 13 milliárd forintba kerülne az öböl árvízvédelme Forrás: Origo

A Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztés szerint az árvízvédelmi beruházás elsődleges célja a mintegy 53 ezer ott lakó árvízkártól való megvédése.

Jelentős közérdek

- A III. kerületi, csillaghegyi öblözet érintett területének és lakosságának árvíz elleni védelmét jelenleg az Aranyhegyi-patak töltése, a Királyok útja-Nánási út vonalában húzódó földtöltés, a pünkösdfürdői védmű és a Barát-patak töltése biztosítja - olvasható az előterjesztésben.

A védelmi szakasz hossza csaknem 5 kilométer,

ebből a pünkösdfürdői védmű 1,7 kilométer hosszú, a Királyok útja-Nánási út melletti földtöltést 3,1 kilométer hosszon kocsibehajtók tagolják. Az érintett terület mintegy 70 hektár.

Az előterjesztés szerint

A csillaghegyi öblözet árvízvédelmét szolgáló beruházás biztonsági szempontból halaszthatatlan, gyors lebonyolításához jelentős közérdek fűződik - írták.

A múlt héten derült ki, hogy a mobilgát építése miatt 1500 fát fognak kivágni a Római-parton, így a hét elején az Origo munkatársa is körbenézett és evett egy búcsúhekket a Duna-parton.