Novák Előd: Hátba szúrva érzem magam

Biszku Béla per másodfok ítélet, Novák Előd
Vágólapra másolva!
Novák Előd, a Jobbik alelnöke arra kérte Vona Gábor pártelnököt, hogy gondolja meg magát és ne vétózza meg az ő, valamint két másik alelnök indulását az alelnöki pozícióért a nyári kongresszuson. A politikus szerint Vona Gábor rosszul használná az alapszabályban biztosított vétójogát, és megkerülné a pártvezetésért folytatott valódi versenyt. Ez a választás megcsúfolása lenne - írta Facebook-posztjában.
Vágólapra másolva!

"Úgy érzem magam, mint egy meglepetésszerűen benyújtott válópernél érezheti magát az, akinek párja korábban soha nem jelezte, hogy ez így nem fog tovább menni, ha nem változik meg ebben és ebben" - írja Facebook-oldalán Novák Előd, a Jobbik alelnöke.

Vona Gábor pártelnök kedden közölte Novák Előddel, Szávay Istvánnal, valamint Apáti Istvánnal, hogy más embereket látna az alelnöki pozícióban, ezért arra kérte őket, hogy ne induljanak a nyári tisztújító kongresszuson.

Az alapszabály szerint

vétójoga is van Vona Gábornak, így megakadályozhatja, hogy a három politikus alelnök legyen.

Novák Előd ezzel kapcsolatban azt írta, hogy ezt a jogot "vis maior esetre" biztosítja az alapszabály, annak tömeges alkalmazása "annak a szabálynak a megkerülése, hogy a versenyt biztosítani kell".

"Az még természetes, hogy mindnyájan leválthatók vagyunk, de a tisztességes versenyhez ragaszkodom, ezért is kérem arra elnökünket, hogy biztosítsa a szabad megmérettetést mindenkinek, gondolja meg magát, s ezt a kongresszus napjáig meg is teheti" - írta.

A politikus azt is egyértelművé tette, hogy Vona Gábor kérése ellenére elindul a választáson. "Lehet, hogy egyik alelnök helyett jobb volna egy másik, de ennyit biztosan nem ér egy ilyen inkorrekt eljárás, hogy már pártszakadásról cikkezzenek" - írta.

Novák Előd, a jobbik alelnöke Fotó: Bielik István - Origo

Novák Előd állítása szerint rengeteg támogatást kapott, sőt "van olyan egyelőre nem vétózott elnökségi tag is, aki fontolgatja, hogy ezek után részt vegyen-e egy ilyen "választásban", vagy inkább lépjen vissza a jelöltségtől, szolidaritásból is" - tette hozzá.

Odaszúrt a tanácsadóknak is

"Hátba szúrva érzem magam, hiszen nemhogy Vona Gábor elnökségét nem kérdőjeleztem meg soha semmilyen körben (és nem teszem most sem), de soha nem tettem semmit tiltása ellenére" - fejtegette Novák Előd, aki megjegyzést tett a pártelnök tanácsadóira is.

"Fontosnak tartom az elnök komfortzónáját, ezért természetesen

elfogadtam, hogy kinevezheti akár sokakban komoly ellenérzéseket kiváltó tanácsadóit,

vagy hogy kikkel tart közös lakossági fórumot, hogy ki mondhat pl. napirend előtti beszédet, a frakcióelnökség tagjainak általa történt kijelölését is elfogadtuk, de azért szerintem az egész pártot nem formálhatja a maga képére, nem távolíthatja el a másként gondolkozókat" - írta.