Hatezer köbméter földdel erősítik meg a Torna-patak medrét

vörösiszap
Ajka, 2010. október 12. A vörösiszap hulladéklerakó Ajka határában. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (Mal Zrt.) Ajka melletti tározójának átszakadt gátjánál 2010 október 4-én mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki a gátszakadás miatt. A katasztrófa három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - érint, közel 40 ezer négyzetkilométeres terület lakossága és élővilága van veszélyben. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Vágólapra másolva!
Megemelik és megerősítik nyárra a devecseri Torna-patak medrét, amely a vörösiszap-katasztrófát követő helyreállítás miatt meggyengült - jelentette be a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára Devecserben.
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltán azt mondta, hogy 1,6 kilométer hosszan, 6 ezer köbméter föld megmozgatásával állítják helyre a Torna-patak gátját, és így biztonságban lesz a korábbi villámárvizeknek kitett mintegy 10 hektárnyi terület. A medererősítést állami forrásból végzik mintegy 35 millió forintból, a munkálatok befejezési határideje július 30..

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójának átszakadt gátjánál 2010 október 4-én mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A vörösiszap-katasztrófát követően, 2011-ben elvitték a szennyezett földet, és ennek következtében a gát alacsonyabb lett.