Rétvári: Most érdemes átalakítani a szakápolást

Rétvári Bence interjú
Interjú Rétvári Bencével, a Közigazgatási és Igazságügyi minisztérium politikai államtitkárával.
Vágólapra másolva!
Kedvező a pillanat a tartós ápolásra, gondozásra szoruló emberek ellátásának átalakítására - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a tartós szakápolásról a minisztériumban tartott pénteki konferencián.
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence azt mondta: a tartós ápolásra, gondozásra szoruló emberek ellátásának kérdése évtizedek óta "terebélyesedő probléma". Ellátásuk benne van az egészségügyi és a szociális ellátás rendszerében, de vannak átfedések, párhuzamosságok. A szociális területen szélesebb körű ellátást kapnak a rászorulók, fizikai, mentális segítséget, személyes gondoskodást, az egészségügyi ellátórendszerben pedig egészségügyi-orvosi-medikális közszolgáltatást.

Rétvári Bence Forrás: Origo

Többletforrással számolhatnak

Közölte, most kedvező a pillanat a rendszer átalakítására, mert az egészségügy és a szociális terület is többletforrásokkal gazdálkodhat jövőre. Emellett jövőre csökken az alapvető élelmiszerek áfája, ezáltal csökkennek a megélhetési költségek és a szociális intézményrendszerre háruló feladatok, a családtámogatások emelkedése az idős emberekre fordítható családi pénzek növekedésével járhat. Továbbá az elmúlt években nőttek a nyugdíjak és alacsony volt az infláció. Ráadásul az érintett három szakterület - egészségügy, szociális terület, családügy - vezetői egy minisztériumon belül vannak.

Garanciák

Rétvári Bence leszögezte: az átalakításnak vannak sarokpontjai, garanciái, például az, hogy aki most ingyenes ellátásban részesül, az az átalakítás után is ingyen juthasson hozzá, és aki ilyen intézményekben dolgozik, annak az illetménye ne csökkenjen az átalakítás után. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár szintén azt hangsúlyozta, hogy most van lehetőség a krónikus ellátásban paradigmaváltásra.