Az Együtt feljelent, az MNB-alapítvány cáfol

magyar nemzeti bank mnb
magyar nemzeti bank
Vágólapra másolva!
Az Együtt hűtlen kezelés miatt tesz feljelentést a Pallas Athéné alapítványok pályázatai miatt. Reagálásukban a jegybanki alapítványok közölték: semmilyen alapítványi pénz nem tűnt el, sőt növelték vagyonukat a szervezetek. Az MSZP megszűntetné az alapítványokat.
Vágólapra másolva!

Hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz az Együtt a VS.hu kiadójának félmilliárdos jegybanki alapítványi támogatása miatt. A New Wave Kft. a jegybank által létrehozott Pallas Athéné alapítványoktól 501 millió forint támogatást kapott, a cég mögött Szemerey Tamás áll, aki Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére. Ezért az Együtt felszólítja Szemereyt, hogy fizesse vissza az alapítványi támogatást.

Az Együtt hűtlen kezelést gyanít az MNB-alapítványok körül Fotó: Bielik István - Origo

Az Együtt szerint a Fidesz adóforintokból építi és finanszírozza saját sajtóbirodalmát, és ezt úgy teszik, hogy közben saját rokonaikat és családtagjaikat is jól megfizetik.

Cáfolják a vagyonvesztést

Az Együtt bejelentésére reagálva a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány közölte: semmilyen alapítványi pénz nem tűnt el, sőt növelték vagyonukat a Pallas Athéné Alapítványok. Az alapítványok vagyona alapításuk óta 830 millió forinttal nőtt, nem valósak tehát azok a sajtóinformációk, amelyek az alapítványi vagyon szétszórásáról, "elherdálásáról" szólnak - írták.

Az alapítványok névadója, Pallas Athéné Forrás: PADA Alapítvány

Az alapítványok - a formából adódó szabályozás miatt is - kötelesek megőrizni a rájuk bízott vagyont: azt nem költhetik el, csak befektethetik, és annak hozamát használhatják fel tevékenységük során - folytatódik a közlemény, amely kitér arra is: minden alapítványi szerződés megkötése jogszerű volt.

Mint írták, a Pallas Athéné Alapítványoknak juttatott 266,4 milliárd forintnyi vagyonból a 2016. március 31-i állapot szerinti vagyon értéke 267,23 milliárd forintot tesz ki,

a hat alapítvány összesen 197,3 milliárd forintot magyar állampapírban tart,

7,76 milliárdot bankbetétben, 24,47 milliárdot pedig ingatlanban tart, míg 37,7 milliárd forintot cégrészesedésbe fektetett be.

Az MSZP megszűntetné őket

Semmi szükség nem volt a Magyar Nemzeti Bank alapítványaira, azokat meg kell szüntetni - mondta Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője. A pártelnök szerint az alapítványok csak arra szolgáltak, hogy rajtuk keresztül eltűntessék azt a 263 milliárd forintot, amelyet a devizahitelesek és a forintosítás mentén bezsebelt az MNB.

Nyilvánosak a szerződések

Mint arról az Origo is beszámolt, a Pallas Athéné alapítványok pénteken jelentették be, hogy - tiszteletben tartva az Alkotmánybíróság döntését - teljesítették az Információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény által előírt közzétételi kötelezettséget, és

valamennyi szerződésük adatait nyilvánossá tették.

A VS.hu szerkesztőségi állásfoglalásában ezután jelezte: a VS.hu-t kiadó New Wave Production Kft. tavaly egy kiterjedt, multimédiás és dokumentumfilmes elemeket tartalmazó programot valósított meg.