Felgyújtott egy folyót egy ausztrál politikus

Felgyújtotta a folyót
Vágólapra másolva!
Lángra lobbantott egy folyót, illetve a felszínére bugyogó metánt egy ausztrál zöldpárti politikus, aki szerint a gáz egyértelműen a közelben végzett, a palagáz-kitermeléshez szükséges frakkolás miatt kerül a folyóba.
Vágólapra másolva!

Jeremy Buckingham az egyik videomegosztó oldalon tette közzé a felvételt arról, ahogy egy csónakban ülve, egy gázgyújtóval egyszerűen lángra lobbantja a Condamine nevű folyót Ausztrália Queensland államában. A videót a politikus pénteken osztotta meg közösségi oldalán. Azóta mintegy kétmillióan látták.

"A szentségit! Hihetetlen! Lángol a folyó!" - kiált fel Buckingham, mikor a lángok felcsapnak a felszínen a csónak mellett. A politikus szerint a jelenségért egyértelműen a közelben palagázt kitermelő cég tehető felelőssé, mert úgy véli, hogy az éghető metán a földgáz kitermeléséhez szükséges hidraulikus frakkolás során kerül a folyóba. A frakkolás során a földgázt tartalmazó kőzetrétegeket magas nyomású folyadékkal repesztik meg.

A cég szerint nem veszélyes

Az érintett cég úgy reagált, tudnak arról, hogy a folyóban metángáz jelent meg, és figyelemmel kísérik a jelenséget. Rámutattak ugyanakkor, hogy a gáz sem a környezetre, sem a közbiztonságra nem jelent veszélyt, ráadásul a metán számos úton a folyóba kerülhet, korántsem biztos, hogy emberi tevékenység okozza a jelenséget.