Letarolta az országot a viharos szél

Vágólapra másolva!
Országszerte sok gondot okozott a viharos szél vasárnap. A tűzoltóknak csak az ország nyugati felében több mint hetven helyszínre kellett kivonulniuk. A Balatonból egy vitorlást kellett kimenteni.
Vágólapra másolva!

Fákat csavart ki, háztetőket rongált meg az erős, néhol viharos szél vasárnap az ország több megyéjében és a fővárosban. A katasztrófavédelem munkatársainak, elsősorban az ország nyugati felében, több mint 70 helyszínre kellett kivonulniuk.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta, hogy

illetve áramvezetékeket téptek le. Nem sérült meg senki.

Kidőlt fa okozott gondot

A katasztrófavédelem korábban azt közölte, hogy Budafokon, a Tőke utcában

egy tizenöt méter magas fa dőlt egy villanyoszlopra.

A vezetéket áramtalanítani kellett, amíg a tűzoltók leemelték a fát az oszlopról.

Zuglóban, a Rákospatak utcában egy hasonló méretű fa kettéhasadt és kidőlt. A fát a fővárosi tűzoltók a zuglói önkéntes tűzoltók segítségével távolították el.

Az erős szél Óbudán, a Kiscelli utca egyik buszmegállójában meglazította egy korlát fémborítását, amelyet a tűzoltóknak kellett rögzíteniük.

Keszthelyről jött a legtöbb bejelentés

Szentendrén egy fa ágai a magasfeszültségű vezetékhez értek a Petőfi sétány közelében. Mivel a vezeték szikrázott,

a 11-es út forgalmát korlátozni kellett,

csak egy sávban haladhattak az autók, amíg az áramszolgáltató szakemberei meg nem oldották a problémát.

A zalai tűzoltóknak vasárnap hajnaltól délig 13 helyszínen kellett beavatkozniuk a szélvihar okozta károk elhárításában,

a legtöbb bejelentést Keszthelyről és térségéből kapták.

A keszthelyi Vásártéren egy autóra és azzal együtt villanyvezetékre dőlt fát távolítottak el, egy kilencemeletes lakóépület tetejéről a szél által megbontott bádoglemezt is le kellett hozniuk.

Az Erzsébet királyné útján garázsra dőlt egy fa, amelyet a villanyvezeték tartott meg, a Szendrey Júlia utcában pedig lakóház tetejét rongálta meg egy nagyobb méretű letört faág. A Zsidi úton egy üzlet bevásárlókocsi-tárolójának tetejét bontotta meg a vihar.

Termetes kidőlt fák okoztak forgalmi akadályt Alsópáhoknál, Somogysimonyi és Zalakaros között, illetve a Nagylengyelt Gellénházával összekötő úton, esetenként teljes lezárást okozva. Zalakaroson a Csalogány utcában dőlt ki és zárta el az utat egy fa, Zalaegerszegen egy villanyoszlopot döntött meg, a Jánka-hegyen pedig áramvezetékre dőlt fát kellett eltávolítaniuk a tűzoltóknak.

Baranyában húsz helyre riasztották a tűzoltókat

Baranyában főként kidőlt fák akadályozták a közúti közlekedést, leszakadt tartórúd, kitört ablaküveg, továbbá veszélyesen lógó lemezdarabok jelentettek veszélyt a közlekedőkre. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint vasárnap reggeltől délig mintegy

húsz esetben kellett beavatkozniuk a baranyai tűzoltóknak.

A pécsi Tüskésréti úton egy nagyméretű fa dőlt egy személyautóra. Az Athinay úton is kidőlt fa tett kárt két autóban, az Építők útján egy gyökerestől kifordult platánfa dőlt egy garázssorra.

A megyeszékhelyen a Bartók Béla úton, a Szilágyi Dezső utcában, illetve a 6-os főúton a Hullámfürdőnél, valamint Pellérd és Pécs között, továbbá Ladon is egy-egy kidőlt fa okozott fennakadást a közúti közlekedésben.

Pécsett, a Laskó utcában és a megyeszékhellyel szomszédos Keszü településen is megdőlt fa szakította le az elektromos vezetéket. A Dózsa György utcában telefonkábelt szakított le az erős szél, egy belvárosi társasházról veszélyesen lógó bádoglemezdarabokat távolítottak el a tűzoltók.

Pécs keleti határában egy leszakadt hirdetőzászló és tartórúd veszélyeztette a közúti és a gyalogos közlekedést, egy Munkácsy Mihály utcai épület több ablaka is kitört, az üvegszilánkok a járdára hullottak.

A vízimentőknek is volt dolguk

Szentlőrincen, a vasútállomáson és a nyílt vasúti pályán is egy-egy kidőlt fa okozott gondot: az utóbbi helyszínen

egy tízméteres nyárfa dőlt a vasúti töltésre.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírkarászon a szél megbontotta a művelődési ház tetőzetét.

A viharos erejű szél miatt délelőtt leállították a balatoni kompot, de azóta újra a kiadott menetrend szerint közlekedik Szántód és Tihany között. A Balatoni Hajózási Zrt. a menetrend szerinti hajójáratai, valamint a társaság sétahajói azonban nem közlekednek.

A Balatonból egy törött kormánnyal hánykolódó vitorlást kellett kimenteni.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának központjára kora délután futott be a riasztás. A vízimentők ügyeletes mentőcsapata a Rupert mentőhajóval indult a megjelölt helyszínre, ahol rövid kutatás után rátaláltak az irányíthatatlanná vált hajóra és a fedélzetén levő négy emberre.

A hajót rövid idő alatt az anyakikötőjébe vontatták, az esetben senki sem sérült meg.