Fél tonna katot foglaltak le Budapesten

Vágólapra másolva!
Fél tonnányi katot foglaltak a rendőrök Budapesten. A gyanú szerint a szert zsályaként küldték volna tovább Frankfurton keresztül Angliába.
Vágólapra másolva!

Több mint fél tonna kat nevű kábítószert foglaltak le a rendőrök a Liszt Ferenc-repülőtéren - írja a police.hu.

Őrizetbe vettek egy 33 éves érdi férfit, akivel szemben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kábítószer-kereskedelem megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást.

Zsályaként küldte tovább

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal értesítette a rendőrséget arról, hogy április 20-25. között két alkalommal összesen

több mint fél tonna kábítószer érkezett Tanzániából

egy XIII. kerületi cég címére.

A nyomozók akkor érték tetten F. Jánost a repülőtér vámhivatalában, amikor az egyik csomag vám- és áfatartalmát akarta kifizetni. A gyanú szerint a férfi az átvett növényi törmeléket "zsályaként" küldte volna tovább Frankfurton keresztül Angliába.

Három másik ügyben is nyomoztak

A rendőrök a XIII. kerületi cég telephelyén körülbelül két kilogramm kábítószert, a gyanúsított lakásában pedig nagy mennyiségű készpénzt foglaltak le. A nyomozók kezdeményezték F. János előzetes letartóztatását.

Csiszér-Kovács Viktória, az ORFK szóvivője azt mondta, hogy az elmúlt egy hétben három másik nyomozás is indult a kattal összefüggésben.

A négy ügyben összesen

másfél tonna kábítószert foglaltak le

a rendőrök, amelynek összértéke mintegy 200 millió forint.

Hiperaktivitás és eufória

A Magyarországon kevésbé ismert kat őshazája a trópusi Kelet-Afrika és az Arab-félsziget. Etiópia, Kenya, Szomália és Jemen egyes részein a katlevelek rágása több évszázados hagyomány.

A szer használója egy-két órán belül izgalmat és eufóriát érez,

ami a realitásérzék jelentős megváltozásához vezet. A fogyasztó vérnyomása és szívverése megugrik, jellemző a hiperaktivitás, az eufória és a megnövekedett libidó.

Ezt egy csendesebb, befelé forduló szakasz követi, miután a szer hatása fokozatosan lecseng, amit nyugtalanság, ingerlékenység és melankólia, valamint kimerültség, depresszió is kísérhet.

A katleveleket a bagóhoz hasonlóan rágják. Használói egyszerre 100-300 grammot vesznek magukhoz a szerből.