Orbánék már a nagy összecsapásra hangolnak

Orbán Viktor, Brüsszel
Brüsszel, 2016. március 17. Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt, az EPP csúcsértekezletére érkezik az EU-tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója előtt Brüsszelben 2016. március 17-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vágólapra másolva!
Megkezdődött a felkészülés 2018-as választási kampányra a Fideszben. Elsőként az önkormányzati képviselőktől várnak jobb teljesítményt. A pártban az a döntés született, hogy mindenáron meg kell őrizni a biztos szavazók körében mért jelenlegi 40 százalékos támogatottságukat.
Vágólapra másolva!

Két évvel a 2018-as parlamenti választás előtt a Fidesz megkezdte a felkészülést a kampányra. Az Origo értesülései szerint a kormánypárt 106 egyéni választókerületi vezetője összehívta a helyi önkormányzati képviselőket, és arra kérte őket, hogy a következő időszakban

a közelgő országgyűlési voksolásra is koncentráljanak.

Azt kérték, hogy gyűjtsék össze a választókerületükben a véleményeket, és juttassák el az adott országgyűlési képviselőhöz. Később ezeket a központi kampánystáb összegzi.

Több voksolásra készülnek

A kormánypártban ezzel a módszerrel is szeretnék kiküszöbölni a közvélemény-kutatásokból származó esetleges torzításokat. Egy képviselő viszonylag jól ismeri a körzetét, így a közhangulatot is könnyebben le tudja mérni, mint a kutatás. A korai kezdésnek az a célja, hogy a kormányzás miatt kiürült párt még időben magasabb fokozatba kapcsoljon. Ennek egyik jele, hogy a választókerületekben az utóbbi időkben egyre több eseményt tartanak.

Helyi szinten már készül a 2018-as választásra a Fidesz Fotó: Polyák Attila - Origo

A felkészülés egyébként nemcsak a 2018-as parlamenti választásokra vonatkozik, hanem a 2019-es megmérettetésekre is.

Az önkormányzati ciklusok öt évre való kibővítése miatt ugyanis a következő helyhatósági választást három év múlva tartják. Szintén 2019-ben lesznek a következő európai parlamenti választások. A Fidesz nem véletlenül az önkormányzati képviselőket mozgósítja, mivel

személyes jövőjük a 2018-as teljesítményükön is múlik.

Azt szinte biztosra lehet venni, hogy azok a helyi politikusok, akik nem vesznek részt aktívan a 2018-as kampányban, nem számíthatnak indulásra 2019-ben. Ez a rendszer nagyjából csak a nagyvárosi körzetek érinti, ahol az önkormányzati választáson is egyéni kerületek vannak.

Nagyot nem nyertek 2014 óta

Bár még szűk két év van a következő voksolásig, a pártban nagy figyelemmel követik az országos felméréseket és az időközi választásokat. Az utóbbiak esetében azt problémának tartják, hogy nem sikerült jelentős választást nyerni 2014 ősze óta. Ezt némileg árnyalja, hogy a veszprémi és a tapolcai körzeteket leszámítva inkább baloldali helyeken volt választás. Másrészt a tapolcai és a veszprémi voksolás több mint egy éve volt.

Országos jelentőségű választást 2014 ősze óta nem nyert a Fidesz Fotó: Polyák Attila - Origo

Az időközi választások esetében azt viszont pozitívnak értékelik, hogy ahol a Fidesz elindult, ott nagyjából sikerült hozni az országosan is mért 40 százalék körüli támogatottságot. Ez két évvel a voksolás előtt elég lehet arra, hogy egy kampányidőszakban annyi pluszvoksot szerezzenek, amennyivel

megnyerhetik a 2018-as választást.

A Fideszen belül egyelőre nem számolnak azzal, hogy addig létrejönne egy Jobbiktól LMP-ig terjedő ellenzéki összefogás. A jelenlegi erőviszonyok alapján az szinte biztos, hogy az előbb említett ellenzéki együttműködés le tudná váltani az Orbán-kormányt.

Ellentétek

A kormánypárton belül az utóbbi hetekben két nézet ütközött annak kapcsán, hogy milyen stratégiát érdemes folytatni a 2018-as választásokig. Az egyik szárny azzal érvelt, hogy létfontosságú a mostani 40 százalék körüli támogatottság megőrzése a választási kampányig. A frakción belül egy másik csoport úgy vélekedett, hogy a következő egy évben nem kell minden erővel fenntartani ezt a támogatottsági szintet, hanem elég az utolsó hónapokban erősíteni.

A Fidesz nem vállalta a vasárnapi boltzáras népszavazással járó politikai kockázatokat Forrás: Marton Szilvia

A két nézet küzdelméből a Fidesz támogatottságának jelenlegi szintjét megőrzők kerültek ki győztesen. Ennek a világos bizonyítéka volt, hogy a párt nem vállalta a kockázatos népszavazást a vasárnapi boltzárról. Bár az ellenzék megfutamodásként magyarázhatta a törvénymódosítást, a kormány szempontjából kisebb veszteséggel járt a visszavonulás, mint egy vesztes népszavazás.

Orbán nem kér a vitákból

Az Origo a Fidesz felső vezetéséből úgy értesült, hogy a sikeres választási szereplés érdekében

Orbán Viktor legkésőbb őszig le kívánja zárni a belső villongásokat.

Az ellentétek lezárását segítheti, hogy a 2017-es költségvetési lazítás több területen csökkentheti a feszültségeket. A két legérzékenyebb terület az egészségügy és az oktatás. Mivel az előbbi területen strukturális reform már biztosan nem lesz 2018-ig, a kormánypártban abban bíznak, hogy a konfliktusokat béremelésekkel jegelni lehet.

Orbán őszig lezárná a belső vitákat Fotó: Szabó Gábor - Origo

Több kormánypárti politikus arról beszélt, hogy az 2015 tavaszán a belső ellentéteket részben az simította el, hogy az ellenzék

az időközi választási győzelmekkel ráijesztett a Fideszre.

Most többen úgy látják, hiába a kormányfői szigor és a választási felkészülés, ha a felmérések továbbra is azt mutatják, hogy nincsen a Fidesszel szemben kormányképes alternatíva, akkor megvan a veszélye annak, hogy az egyéni szempontok felülírhatják a pártérdeket is. Ennek pedig igazán az ellenzék örülne – mondták kormánypárti politikusok.