Gyurcsány cége pert nyert Orbán Viktor ellen

Gyurcsány Ferenc DK alaptörvény ellenni tüntetés budai vár
Vágólapra másolva!
Első fokon pert nyert Orbán Viktorral szemben az Altus Zrt., amely Gyurcsány Ferenc tulajdonában áll – erről maga a Demokratikus Koalíció elnöke számolt be sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Törvényszék szerdai ítéletében azt mondta ki, hogy a miniszterelnök valótlanul állította 2015 májusában azt az Altus Európai Bizottságtól elnyert, uniós fejlesztési programokról szóló megbízásával kapcsolatban, hogy a cég a pénzt egyértelműen pártcélokra is használja. Emellett azt is kimondta az ítélet, hogy a kormányfő az uniós tenderen nyert szerződést abban a hamis színben tüntette föl, hogy az Altus a megbízást politikai megfontolásból vezérelve nyerte el. A bíróság döntése szerint Orbán Viktornak 270 ezer forint perköltséget kell fizetnie az Altusnak, és nyilatkozatban kell kifejeznie sajnálkozását.

Két tanulság

Gyurcsány Ferenc szerint az ügynek két tanulsága van: egyrészt, hogy Orbán Viktor "bármilyen gátlástalan hazugságra kész", ha politikai érdeke úgy kívánja, másrészt pedig az, hogy Orbán Viktor morális, társadalmi és politikai értelemben egyaránt legyőzhető.

Gyurcsány Ferenc Fotó: Polyák Attila - Origo

„Fegyvertelen emberrel szellemi párbajt sem folytatunk”

Gyurcsány Ferencet a sajtótájékoztatón azzal kapcsolatban is kérdezték, hogy Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a budai Vár rehabilitációjáról szólva csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte: végre kívánják hajtani a Gyurcsány-kormány ezzel kapcsolatos, 2004-ben jegyzett kormányhatározatát. Gyurcsány Ferenc erről azt mondta:

1999-ben, az első Orbán-kormány időszaka alatt született kormányhatározat ilyen tartalommal.

Hangsúlyozta: fontos, hogy a Vár megszabaduljon a második világháborúban szerzett sebektől, de nem támogatja, hogy itt kormányzati negyed épüljön, mert ez újabb szimbolikus megerősítése a két világháború közötti elfogadhatatlan társadalompolitikának. Lázár János azon megjegyzését, miszerint Gyurcsány Ferencnek "akkoriban volt esze, ma úgy látom, hogy ez elment, reméljük, hogy nem örökre, csak átmenetileg", a DK elnöke úgy kommentálta: "fegyvertelen emberrel szellemi párbajt sem folytatunk".