Elmossa a hétvégét az eső

Az időjárás április 29-én a Köpönyeg.hu előrejelzése szerint
Az időjárás április 29-én a Köpönyeg.hu előrejelzése szerint
Vágólapra másolva!
Erősen felhős vagy borult lesz az ég. Napsütés főleg az északi, északnyugati tájakon lehet.
Vágólapra másolva!
Az időjárás április 29-én a Köpönyeg.hu előrejelzése szerint Forrás: köpönyeg.hu

Délen és keleten többfelé, máshol elszórtan lesz eső, zápor – írja a Köpönyeg.hu. Eleinte élénk lesz az északkeleti szél, majd mérséklődik a légmozgás. 11–18 fok között alakul a hőmérséklet – a csapadékosabb déli tájakon lesz a hűvösebb. Kettős fronthatásra kell számítani, ilyenkor a hideg és a meleg frontok egyszerre vannak jelen a légkörben.

Fejfájás vár a frontra érzékenyekre Forrás: Dreamstime

Kettős fronthatás jelenlétekor a tüneteket mind a hideg-, mind a melegfrontra érzékenyek egyaránt érezhetik. Jellemző tünetek a fejfájás, levertség, álmatlanság, ingerlékenység, lassúbb reakció, csökkent koncentrálóképesség, de felerősödhet a depresszióra való hajlam is. Felerősödnek a reumatikus és a görcsös fájdalmak. A magas kálium- és magnéziumtartalmú ételek csökkenhetik a panaszok erősségét, ilyen például a banán, az alma, burgonya, a szőlő, a kukorica, tofu, a halak és az olajos magvak. Fontos még a B1-, a D- és az E-vitamin pótlása is, ezért ajánlatos búzacsírát, paradicsomot, zabpelyhet, hidegen sajtolt olajokat, tojást, tengeri halakat, zöld növényeket és hüvelyesek fogyasztani.

Forrás: köpönyeg.hu

Szombaton a délelőtti napsütést követően megnövekszik a gomolyfelhőzet, és a középső, valamint a keleti országrészben elszórtan előfordul zápor, néhol zivatar. 17–22 fok közé erősödik a nappali felmelegedés.

Vasárnap, vagyis május elsején délnyugat felől egyre inkább megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé ered el az eső. Zivatarok is lehetnek viharos széllel, rövid idő alatt kiadós csapadékkal. Az északi, északkeleti szél megerősödik. 19 fok körüli értékeket mérhetünk délután.

Az elkövetkező napokban, a csapadékos időszak elmúltával, a pollenterhelés valószínűleg ismét emelkedni fog. Várhatóan fokozódik a pázsitfűfélék pollenszórása, virágporuk mennyisége többfelé elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. A magas szintet elsősorban a virágos kőris, az eperfafélék, valamint a fenyőfélék pollenkoncentrációja érheti el helyenként. Alacsony-közepes koncentrációban számos további fafaj pollenje fordul még elő a levegőben (főként a bükk, a tölgy, a nyír, a fűz, a dió, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenje). Az útifű, valamint a lórom virágporából továbbra is csak egy-egy szem fordul elő a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma várhatóan emelkedik, elérheti a közepes szintet is.