Orbán: Senki nem kényszeríthet a migránsok befogadására

2016.05.01. 18:41

Orbán Viktor szerint senki nem kényszerítheti Magyarországot, hogy migránsokat fogadjon be. A miniszterelnök egy portugál lapnak adott interjújában azt is elmondta, hogy szerinte jó döntés volt a törökökkel kötött megállapodás, és minden befogadóközpontot az EU határain kívül képzelne el.

Senki nem kényszerítheti Magyarországot arra, hogy migránsokat fogadjon be – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Expresso című portugál lapnak adott interjúban. 

Orbán Viktor egy portugál lapnak adott interjútForrás: MTI/Illyés Tibor

A kormányfő védelmébe vette Magyarország alaptörvényét, valamint azt, hogy visszautasította a menekültek szétosztási tervét, és kerítést építtetett a határon. Orbán azt is hozzátette: álláspontja a migránshelyzetről teljesen eltér az Európai Bizottságétól,  nem gondolja, hogy a migráció megoldhatja a demográfiai és gazdasági nehézségeket. 

„Jó döntés volt fizetni a törököknek” 

Magyarország a szerb, a horvát és a román határon is védelmezi az EU-t – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ezzel érvényt szerez a schengeni egyezménynek, mégis kritizálják. Emlékeztetett: Magyarország megpróbálta határzár nélkül megoldani a helyzetet, a migránsok azonban ezt "nem fogadták el", ezért kellett "falakhoz" folyamodni. 

A Törökországgal kötött megállapodásról Orbán Viktor azt mondta, hogy az szükséges, és támogat minden olyan állammal megkötött kétoldalú egyezményt, ahonnan menekültek érkezhetnek Európába. 

Fizetni is jó döntés volt a törököknek  – tette hozzá, mert egyedül nem tudják kezelni a migrációs nyomást. 

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy a Schengen 2.0 javaslatának lényege, hogy minden befogadóközpontnak és menekülttábornak az EU-n kívül kell lennie. Magyarország számára az a fontos, hogy a kvóta önkéntes legyen. 

A legfontosabb a szabad mozgás

"Van összefüggés a migránsok és a terrorizmus között. Európa hadban áll azokkal az országokkal, még magyar csapatok is harcban állnak Irakban, Afganisztánban... Nincsenek jelen Szíriában, de vannak ott más európai országok. Sokan azok közül, akik ezekben az országokban élnek, ellenségnek tartanak minket, európaiakat, akár tetszik ez nekünk, akár nem" – jelentette ki a miniszterelnök. 

Ezek az emberek bosszút akarnak állni az európai országokon.  Fel tudják használni a migránshullámot, ahogy ezt a terroristatámadások már bizonyították – mondta Orbán Viktor, aki szerint a szabad mozgás az EU legfontosabb része, ezért is kell megvédeni a külső határokat. 

Nem tart szankcióktól

Orbán Viktor nem tart attól, hogy az unió szankcionálja Magyarországot, mert az EU nem a Szovjetunió. Hozzátette, hogy az unió alaptörvénye kimondja, hogy minden, az alkotmányos identitásra vonatkozó döntés a tagállamok hatáskörébe tartozik,  tehát ha egy kötelező kvótarendszert akarnak bevezetni, meg kell változtatniuk ezt a jogszabályt. 

"Ezt lehetetlennek tartom, tehát senki sem erőltethet ránk olyasvalamit, amit a magyar nép nem akar" – jelentette ki a miniszterelnök, aki "csak mosolyogni tud" azon, hogy sokan autokratának tartják. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK