Taxisdemonstráció miatt állt a Belváros forgalma

Taxi 2016.05.03.
Taxis tüntetés az Über ellen
Vágólapra másolva!
A közösségi személyszállítás betiltásáért kezdtek ismét demonstrációba kedd délután taxisok Budapest belvárosában. Több útvonalat lezártak a fővárosban.
Vágólapra másolva!

A tiltakozók - mint már többször - a Hősök terén gyülekeztek. Onnan mintegy száz taxi indult el két útvonalon, az egyik csoport az Erzsébet hídon és a Szabadság hídon át a Kálvin tér felé, a másik az Andrássy úton keresztül a Lánchíd irányába.

A tiltakozók lezárták az Erzsébet híd és a Lánchíd Pestről Budára vezető sávját. A demonstráció a Kossuth térnél ért véget, ahol a taxisok lezárták az Alkotmány utcát.

Elindult a menet Fotó: Polyák Attila - Origo

A szabályok betartását követelték

Gottlieb Géza, a demonstráció egyik szervezője azt mondta: azt követelik, hogy a hatóságok tartassák be az önmaguk és a törvényhozás által hozott szabályokat, vagyis vegyék le a rendszámot az illegális személyszállításon ért sofőrök autójáról, valamint vegyék el a jogosítványukat. Korábban megfogalmazott javaslataik között az is szerepel, hogy kobozzák el a tetten ért gépjárművezető autóját. Példaként említette, hogy a BKK által a taxisok ellenőrzésére létrehozott csoport az elmúlt időszakban mintegy

ezer taxisengedélyt vont be különböző szabálytalanságokra hivatkozva.

Ehhez képest néhány hónap alatt csupán

három uberező autóról vették le a rendszámot,

ami nem riasztja vissza a több ezer budapesti illegális fuvarozót a tevékenységtől - mondta. Azt is követelik, hogy tiltsák le az internetes felületekről a közösségi személyszállítók applikációját.

Rendőrök vigyázzák a demonstrációt Fotó: Polyák Attila - Origo

A Parlamenthez mentek

Este hatig szakaszosan és időszakosan lezárták a Hősök tere-Dózsa György út-Thököly út-Rákóczi út-Kossuth Lajos utca-Erzsébet híd-Szent Gellért rakpart-Szabadság híd-Vámház körút-Kálvin tér-Károly körút-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalat, és a Hősök tere-Andrássy út-József Attila utca-Széchenyi István tér-Lánchíd-Fő utca-budai felső rakpart-Bem József tér-Margit híd-Szent István körút-Nyugati tér-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalat is.

Emellett öt óráig lezárták a Lánchíd Pestről Budára vezető sávját, a József Attila utca Széchenyi István tér felé tartó sávjait, a Bajcsy-Zsilinszky út bazilika felőli oldalának buszsávját, a Szabadság híd Budáról Pestre vezető sávját, a Vámház körút Kálvin tér felé tartó sávjait a Sóház utca és az Üllői út között, valamint a Műegyetem rakpart Szabadság hídra vezető sávját.

A demonstráció a Parlament előtt fejeződött be, ahol lezárták az Alkotmány utcát.

Már negyedszer

A Főtaxi közleményben arról tájékoztatott, hogy a cég járművei nem vesznek részt a demonstrációban. Az év eleje óta ez a negyedik taxisdemonstráció Budapesten a közösségi személyszállítás betiltásáért. Itt írtunk arról, hogy a kormány már döntött az Uber ellehetetlenítéséről.