Vágólapra másolva!
A főpolgármester azzal fenyegetőzik, hogy a csökkentett támogatást is megvonhatja a főváros a Budapesti Fesztiválzenekartól, ha annak vezetője, Fischer Iván nem fejezi be a „követelező hisztériát és zavarkeltést”. Fischer a zenekar támogatásának csökkentésén háborodott fel, és legutóbb azt mondta, Budapest jobb városvezetést érdemel.  
Vágólapra másolva!

Fischer Iván karnagy úr kezdi elveszíteni az önkontrollját - állapította meg közleményében Tarlós István. A főpolgármester szerint ha Fischer Iván „nem képes befejezni a követelőző hisztériát, fenyegetőzést és zavarkeltést, úgy át kell gondoljuk a támogatását”.

Oda-vissza

Mint arról az Origo is beszámolt, a Fővárosi Közgyűlés nemrég - előzetes konzultáció nélkül - 260 millió forintról 60 millió forintra csökkentette a zenekar éves támogatását. Fischer Iván felelőtlennek nevezte és bírálta a döntést, sőt, megjegyezte, hogy szerinte Budapest jobb városvezetést érdemel.

Tarlós István szerint ideje abbahagyni a hisztériát Forrás: Bielik István - Origo

Tarlós István erre most úgy reagált:

Akkor lesz kiváló ürügye a karnagy úrnak politikai motivációról beszélni, ócsárolni a városvezetést, hergelni a közvéleményt.”

Mi mennyi?

A fesztiválzenekar a főváros szerint az önkormányzattól 2010 óta 1,978 milliárd forint támogatást kapott, 1993 óta pedig összesen 6,99 milliárd forintot. Tarlósék összesítése szerint „az utolsó Demszky-évben az államtól, a fővárostól és taóból 1,2 milliárdot kapott a zenekar, míg 2013-ban 1,9 milliárdot, 2014-ben 1,85 milliárdot.”

Fischer Iván szerint koncertek maradhatnak el a támogatás csökkentése miatt Forrás: Akos Stiller/Akos Stiller

Maga a fesztiválzenekar is nyilvánosságra hozta egyébként nemrég a saját pénzügyi számait. Mint arról az Origo beszámolt, azt valószínűsítette a zenekar, hogy a váratlan, 77 százalékos fővárosi támogatáscsökkentés hangversenyek elhagyását vonja maga után.