Kormányszóvivő: Valami történt Körmenden

Körmend, autóbusz befogadótábor Foglalkozás illegális bevándorlás KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ menekültválság rendőr SZEMÉLY
Körmend, 2016. május 2. A migránsok első csoportja érkezik busszal a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola területén kialakított ideiglenes befogadó táborba 2016. május 2-án. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Ki kell deríteni, hogy pontosan mi történt csütörtökön Körmenden - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna esti műsorában.
Vágólapra másolva!

"Egy dolog biztos, történt valami" - ezt mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő arról, hogy Lázár Jánost cáfolta a Vas megyei rendőrfőkapitány. A kancelláriaminiszter arról beszélt sajtótájékoztatóján, hogy Körmenden migránsok molesztáltak kézilabdázó lányokat,

Tiborcz János főkapitány szerint viszont ilyesmi nem történt.

A rendőrség már megtette az elsődleges megállapításait - mondta erről Kovács Zoltán, aki szerint "fel kell tárni az ügy minden részletét". Az ügyben egyelőre egy betört ablak miatt zajlik rendőrségi nyomozás, szabálysértés miatt. Orbán Viktor miniszterelnök korábban "azonnali intézkedésekre" kérte Pintér Sándor belügyminisztert. "Nálunk nem lesz Köln" - olvasható a miniszterelnöki kérésről beszámoló kormányzati Facebook-oldalon.

Valami folyamatban van

Arról egyelőre nincs hír, hogy a belügyminiszter elrendelt-e intézkedéseket az eset után. A bejegyzéshez hozzászólók között viszont volt olyan, aki azt javasolta, hogy a menekülteket katapulttal dobálják vissza Szerbiába.

Az egyik hozzászóló javaslata a kormány Facebook-oldalán Forrás: Origo

Kovács Zoltán beszélt egy folyamatban lévő vizsgálatról, amelynek az a feladata, hogy kiderítse, pontosan mi történt Körmenden.

Arra a kérdésre, hogy az események miatt zárttá tehetik-e a jelenleg nyílt körmendi befogadóállomást, azt válaszolta, erre vonatkozóan uniós és magyar jogszabályok az irányadóak: azokat a menekülteket helyezik el zárt táborokban, akik megsértették - például illegális határátlépéssel - a törvényeket.

Ott sem volt

Az ügyet az atv.hu csütörtöki cikke robbantotta ki amiben azt írták, hogy szerdán a menekülttáborban tartózkodó migránsok rátörték az ablakot a sátraikkal szomszédos sportcsarnokban kézilabdázó junior-serdülő korú lányokra. Az eset az Atv.hu cikke szerint úgy történt, hogy a lányokat bámuló migránsokat az iskola ügyeletes tisztje távozásra szólította fel, az egyik férfi ekkor rúgta be az az ablakot.

Az első menekülteket szállító buszt is rendőrök kísérték Körmenden Forrás: MTI/Varga György

A rendőrség szerint viszont nem igaz, hogy a rendészeti szakközépiskola ügyeletes tiszthelyettese szólt rá a menekültekre, ő is csak utólag szerzett tudomást az ablak megrongálódásáról. A rendőrség

rongálás elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

„Körmenden nyugalom van. A városban a menedékkérőkkel szemben rendőri intézkedésre nem került sor,

A rendőrség a településen fenntartja, illetve folyamatosan biztosítja a megfelelő közrendet, közbiztonságot” – írták.

Az Atv.hu Faragó Andrásra, a Körmendi DMTE Egyesület elnökére hivatkozva azt írta, hogy az edzést azonnal meg kellett szakítani, és a lányokat biztonságba helyezték. A vas megyei Nyugat.hu-nak viszont Faragó Nadrás már azt mondta, hogy nem volt szemtanúja az esetnek, mert otthon volt. Elmondása szerint a lánya mesélte el neki, hogy a kézisek egyszerűen hazamentek, mentésről szó sem volt.