Polt elárulta, van-e politikus érintettje a Welsz-ügynek

Polt Péter
Budapest, 2012. június 11. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Polt Péter legfőbb ügyész (k) érkezik az Ügyészség Napja alkalmából tartott ünnepségre, a Legfőbb Ügyészség dísztermébe. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Neveket nem árulhat el a legfőbb ügyész a nyomozás érdekei miatt, azt viszont egy ellenzéki képviselő kérdésére elmondta, van-e politikus érintettje a máig tisztázatlan körülmények között elhunyt Welsz Tamás vállalkozó – gyanú szerinti – okirat-hamisítási tevékenységének.
Vágólapra másolva!

Van-e kormánytisztviselő, állami vezető vagy országgyűlési képviselő azon mintegy száz ember között, akik az ügyészség gyanúja szerint érintettek a néhai Welsz Tamás által működtetett, kiterjedt okirat-hamisítási tevékenységében? – erről kapott kérdést a legfőbb ügyész.

Neveket nem mondhat

Mint arról az Origo beszámolt, Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalícióban politizáló független országgyűlési képviselő nemrég már kérdezte Polt Pétert arról, hogyan áll a két éve tartó nyomozás az időközben máig tisztázatlan körülmények között elhunyt Welsz Tamás vállalkozó ügyében.

Polt Péter legfőbb ügyész és Orbán Viktor kormányfő focimeccset néz Forrás: MTI/Beliczay László

Akkor Polt azt válaszolta, hogy az okirat-hamisítási tevékenység mintegy száz személyt érintett. Vadai kérte az érintettek listáját is, ám ezt Polt megtagadta a nyomozás érdekeire hivatkozva. Most újabb írásbeli kérdésében Vadai a politikus érintettekre kérdezett rá.

Nincs politikus köztük

A legfőbb ügyész válaszában kifejtette:

az érintett személyek között országgyűlési képviselő, állami vezető nem található”.

Azt is írta, hogy „a

A rejtélyes Simon-útlevél

Mint arról az Origo is beszámolt, a Simon Gábor volt MSZP-s politikus titkos külföldi bankszámláinak ügyével is összefüggésbe hozott Welsz két éve, március 20-án egy rendőrautóban lett rosszul és halt meg, miközben éppen kihallgatásra szállították.

Simon Gábor MSZP-elnökhelyettesként, majd fél évvel később gyanúsítottként Forrás: MTI/Bruzák Noémi, Kovács Tamás

Welsz úgy került a Simon-ügybe, hogy az ügyészség szerint ő szerezte az egykori szocialista politikusnak azt a bissau-guineai útlevelet, amelynek adataival számlát nyitottak neki a MagNet Bankban, és amelyek miatt – a költségvetési csalás mellett – közokirat-hamisításra való felbujtás gyanújával is vádat emeltek ellene. Az állítólagos útlevélről Simon azt állítja, hogy sosem létezett.