Független, fideszes és jobbikos siker a szupervasárnapon

Veszprém, 2015. február 22.
A szavazóbizottság tagjai az időközi országgyűlési választáson Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében, a veszprémi Táncsics Mihály Szakközépiskolában kialakított szavazókörben 2015. február 22-én.
MT
Veszprém, 2015. február 22. A szavazóbizottság tagjai az időközi országgyűlési választáson Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében, a veszprémi Táncsics Mihály Szakközépiskolában kialakított szavazókörben 2015. február 22-én. MTI Fotó: Nagy Lajos
Vágólapra másolva!
Kilenc településen több mint 25 ezer ember szavazhatott a választási szupervasárnapon. Sorra jönnek az eredmények, eddig öt független, két fideszes és egy jobbikos győzelemről tudni.
Vágólapra másolva!

Markóné Héder Tímea független jelöltet választották a Baranya megyei Palé polgármesterévé. Az időközi önkormányzati választást azért kellett kiírni, mert a település korábbi független polgármestere, Pintérné Magyar Mária - egészségi okokra hivatkozva - február elsején lemondott.

Választási szupervasárnap van: kilenc településen tartottak időközi választásokat Forrás: MTI/Nagy Lajos

A 112 lakosú község településvezetői tisztségéért két független jelölt indult: Markóné Héder Tímea és Rumpli Éva. A névjegyzékben 79-en szerepelnek, ennyien szavazhattak. Ám végül csak 53-an járultak a szavazóurnához. Markóné Héder Tímeára 37-en szavaztak, Rumpli Éva 16 voksot kapott.

Jenőn is független győzött

Klimáné Kerekes Ildikó független jelöltet választották a Fejér megyei Jenő község polgármesterének. A 1043 szavazópolgárból 386-an vettek részt a választáson, 375 érvényes voks volt. Klimáné Kerekes Ildikó 227 szavazatot kapott, Fister Ferencné (független) 83, Gárdonyiné Nagy Mária (független) 33, Kolmer Péter (független) 22, Veres Péter (Magyar Munkáspárt) 10 voksot szerzett.

Az időközi önkormányzati választást azért kellett kiírni, mert az eddigi polgármester, a tisztséget 1998 óta betöltő Varga István (független) január végén lemondott.

Karancslapujtőtől Pilisszentivánig

Baksa Sándort, a jelenlegi alpolgármestert választották meg Karancslapujtő polgármesterévé - ott az időközi választást az előző településvezető lemondása miatt tartották meg.

Karancslapujtőn a hat független jelöltre 1112-en adták le szavazatukat, és Baksa 615 vokssal győzött.

Dakos János független jelölt lett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Karos polgármestere. A tisztségért itt négy független jelölt indult. A mintegy 500 lakosú település 409 választópolgárából 260-an voksoltak, Dakos János 135 szavazatot kapott.

Balogh Gyulát, a Fidesz-KDNP jelöltjét választották polgármesternek a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Abádszalókon. A 3583 választásra jogosult lakos közül 1337-en adták le szavazatukat, ebből Balogh Gyulára 1082-en szavaztak. Itt azért volt választás, mert az eddigi polgármester lemondott.

Fazekas: A Jobbik lendülete megtört

Megtört a jobbikos lendület Abádszalókon, Balogh Gyula, a Fidesz-KDNP jelöltje 81,6 százalékos eredménnyel győzött - reagált az eredményre Fazekas Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, földművelésügyi miniszter.

Poppréné Révay Gyöngyit választották polgármesternek a Pest megyei Pilisszentivánon. A voksoláson ketten indultak, mindketten függetlenként. Poppréné 1058 szavazatot kapott, míg a másik jelölt 198-at. Azért kellett választást kiírni, mert az előző polgármester lemondott.

Győzelmet ünnepel a Jobbik

Fölényesnek értékelte közleményében a Jobbik az általa bejelentett győzelmet Kocsordon, ahol Földi István nyerte a kocsordi időközi polgármester-választást.

A párt szerint jelöltjük "magabiztosan, 9 százalékkal előzte meg" a második helyezettet.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kocsordon településen hattagú képviselő-testületet is kellett választani, mivel a 2800 lelkes község képviselő-testülete január 28-án feloszlatta magát. A hivatalos adatok szerint 58 százalékos részvétel mellett Földi Istvánra 539-en szavaztak, míg a második helyezett Pintér Zsigmond (független jelölt) 427 szavazatot szerzett.

Visszahódította Paksot a Fidesz

Ugyan hivatalos adat még nem érkezett, de Pakson a jelek szerint a Fidesz biztosra veszi a győzelmet. Legalábbis a Facebookon megköszönték a választóiknak:

A Paksihirnok.hu már a pontos eredményt is tudni véli: e szerint a szavazatok 48 százalékát megszerezve Szabó Péter nyerte az időközi választást a hetes körzetben. A Fidesz-KDNP jelöltje mögött a szocialista Mezősi Árpád végzett (37,6 százalék), míg a Jobbik jelöltjére, Gáspár Viktorra a megjelent választók 13 százaléka szavazott. Egy százalékot kapott Szarka Istvánné (Munkáspárt). A részvétel az időközi választásokra jellemzően alacsony, 24,7 százalékos volt.

Az Origo szocialista forrásból eközben úgy értesült, hogy

a második hely ellenére az MSZP kiválónak értékeli szereplését Pakson

a 7-es körzetben, mert itt 2014-ben csak 6,9 százalékot kaptak, és 1990 óta a legtöbbet, 20 százalékot 2002-ben érték el.

A legfontosabb a paksi eredmény

A hétvégi választások közül országos szinten a paksi a legfontosabb. A Tolna megyei város 7. számú egyéni választókerületében a korábbi képviselő, Tell Edit (Néppárt) összeférhetetlenség miatt lemondott mandátumáról, miután a helyi kulturális központ igazgatójává nevezték ki. A körzet 1981 választópolgára négy jelölt közül választhatja ki képviselőjét: Gáspár Viktor (Jobbik), Mezősi Árpád (MSZP), Szabó Péter (Fidesz-KDNP) és Szarka Gyuláné (Magyar Munkáspárt) indul.

Ebben a választókerületben 2006-ban és 2010-ben is fölényes Fidesz-győzelem született, de

2014-ben a kormánypártok súlyos vereséget szenvedtek.

Akkor nemcsak ebben a választókerületben, hanem egész Pakson leváltották a Fideszt, az összes választókerületet a Néppárt nyerte.

Nagy meccs Lakitelekért

Szintén nagy jelentősége van a lakiteleki választásnak, amelyről egyelőre nincs hivatalos eredmény. Az MDF megalapításáról híres Bács-Kiskun megyei településen 2014-ben nem sikerült a polgármesteri posztot megszereznie a Fidesznek, de a képviselő-testületben többséget szerzett. A község képviselő-testülete januárban feloszlatta magát.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke Orbán Viktor miniszterelnökkel Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A polgármesteri tisztségért öt jelölt indult: a jelenlegi polgármester, Zobokiné Kiss Anita és Kalócz Gábor függetlenként, Madari Andor a Fidesz-Nemzeti Fórum, Bencsik Mihály a Magyar Munkáspárt, Zoltán Péter pedig a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelöltjeként.

A hat képviselői helyre tizennyolcan pályáztak: nyolcan függetlenként,

hatan a Fidesz-Nemzeti Fórum színeiben,

ketten-ketten pedig a Jobbik és a Munkáspárt jelöltjeként mérették meg magukat. Valamennyi korábbi képviselő újraindult a tisztségért. A voksolás abból a szempontból is érdekesnek mondható, hogy Lezsák Sándornak, a parlament alelnökének ez a választókerülete.

Választási szupervasárnap

Mint arról az Origo beszámolt, nemcsak Paléban szavaztak vasárnap az emberek. Az ország összesen kilenc településen több mint 25 ezer ember szavazhatott.

A pártok közül a Fidesz, a Jobbik és a Munkáspárt indította a legtöbb jelöltet, míg az MSZP csak egy helyen próbálkozott.

A parlamenti pártok számára tesztlehetőség is a verseny: 2014-ben ezeken a településeken a függetlenek és a Fidesz-KDNP kapták a legtöbb szavazatot.