DK: Kiss nem lehet példakép, és adja vissza a kitüntetéseit

Vágólapra másolva!
A Demokratikus Koalíció felszólítja Kiss Lászlót, az úszók volt szövetségi kapitányát, hogy önként adja vissza az összes állami, önkormányzati és egyéb kitüntetését, valamint mondjon le minden állami juttatásáról.
Vágólapra másolva!

Vadai Ágnes azt mondta, a DK álláspontja szerint Kiss László nem lehet példakép. A DK ezzel egyidejűleg nyomást akar helyezni a százhalombattai önkormányzatra, hogy

változtassák meg a Kiss Lászlóról elnevezett uszoda nevét, és vonják meg az egykori szövetségi kapitánytól a díszpolgári címet.

A Kiss László-ügy rávilágított arra, hogy a versenysportban gyakran nem kerülnek napvilágra a fiatalok ellen elkövetett szexuális zaklatások - közölte a független képviselő. Az akkori áldozat mostani kiállása is arra mutat rá, lehet, hogy nem egyszeri esetről van szó - folytatta, hozzátéve: az áldozat is úgy látta, az elkövetők azért kaptak enyhe büntetést, mert sikeres úszók voltak.

A Demokratikus Koalíció szerint

nincs olyan sporteredmény, amely jóvá tehetné a szexuális bűncselekményeket

- mondta.

A DK ezért három hete egy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, amelyik a versenysportban előforduló testi és lelki bántalmazásokat, illetve szexuális bűncselekményeket vizsgálná ki - emlékeztetett. A kezdeményezést az MSZP, az LMP és a független képviselők is támogatják, így csak a kormánypártokon múlik, hogy megszavazzák-e a bizottság felállítását - mondta Vadai Ágnes.