Kósa: Nyílt törvénysértésre buzdítanak a szocialisták

Kvótareferendum - Frakciók egyeztetése
Kósa Lajos nyilatkozik az egyeztetésről
Vágólapra másolva!
A parlament saját hatáskörben nem dönthet az MSZP-s népszavazási kezdeményezésekről, mivel az általuk összegyűjtött, ma bemutatott aláírásokat először a Nemzeti Választási Irodának kell hitelesítenie – mondta napirend előtt Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője. Tóbiás József szerint nagyon sokan szeretnének véleményt mondani a kormány munkájáról, amit bizonyít az MSZP által összegyűjtött több mint 100 ezer aláírás is. 
Vágólapra másolva!

Tóbiás József napirend előtt azt mondta, összegyűjtöttek annyi aláírást, amivel az általuk kezdeményezett népszavazási kérdésekben ki lehet írni a referendumot. Az MSZP elnöke szerint nagyon sokan szeretnének véleményt mondani a kormány politikájáról, így a legjobb az lenne, ha a kvótareferendum napján tartanának a népszavazást a szocialisták kezdeményezéseiről is. Tóbiás József elmondta, a kormány célja, hogy a valóságról elterelje a figyelmet.

Rogán: Trükköznek a szocialisták

Rogán Antal az MSZP frakcióvezetőjének a szavaira azt válaszolta, hogy jelenleg a szocialistákon belüli hatalmi harc látható. A mai magyar jogszabályok alapján egy népszavazási kezdeményezésről csak a Nemzeti Választási Iroda jóváhagyása után dönthet a parlament. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője szerint

csak egy trükközés, amit csinálnak a szocialisták,

és csak az kérdés, ennek mi a célja. Úgy látja, vagy jobb pozíciókat akar Tóbiás az elnökválasztási harcban, vagy pedig nem értenek egyet a kvótareferendummal.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője szerint dúl a szocialista belháború Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mi betartottuk a jogszabályokat, míg az Országgyűlés nem dönthet arról, hogy saját hatáskörben referendumot ír ki – mondta a politikus. Rogán Antal szerint az MSZP mindent megpróbált, hogy megakadályozza a kényszerbetelepítésről szóló népszavazást. Mi nem bevándorlókról, hanem arról akarunk dönteni, hogy Brüsszel a magyar emberek és az Országgyűlés hozzájárulása nélkül

betelepíthet-e embereket Magyarországra –

mondta Rogán.

Szocialista álmok

Kósa Lajos napirend előtt azt mondta, Tóbiás József nyílt törvénysértésre buzdította a parlamentet. Ha lett volna az MSZP-nek 100 ezer aláírása, akkor bevitte volna a választási irodához, ahol 60 nap lett volna a hitelesítésre. A Fidesz frakcióvezetője szerint semmilyen törvényi lehetőség nincs arra, hogy a két referendumot egy napon írják ki. Az egész szocialista akciót annak lehet tulajdonítani, hogy dúl az elnökválasztási harc a pártban – mondta a politikus.

Kósa Lajos: Nincsen törvényi lehetőség az MSZP kezdeményezésének az elbírálására Forrás: MTI/Kovács Tamás

Rogán Antal Kósa Lajos szavaira azt mondta, hogy a 2008-as népszavazáshoz három nap alatt jöttek össze az aláírások, míg most

erről Tóbiás József csak álmodozik.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint legkésőbb a nyár végén vagy ősz elején lehet referendum a kényszerbetelepítésről. Úgy látja, komoly veszélyt jelent a kényszerbetelepítés. A politikus szerint, míg egy bevándorló 78 millió forintot ér, addig egy magyar ember csak egymilliót, mivel összesen ennyi egy főre jutó uniós forrás érkezett a 2007–13-as ciklusban hazánkba.

Emelkedő reálbérek

Ez az a jegybank, ami önkényesen visszatartott több százmilliárd forintot – mondta szintén napirend előtti felszólalásában Szél Bernadett. Az LMP képviselője élesen bírálta az MNB politikáját, mivel szerinte a vezetője nem érdemli meg az ötmillió forint feletti fizetést. Szerinte a magyar dolgozók bérezését is a visegrádi országok átlagához kellene igazítani, mivel jelenleg az utolsók vagyunk a nettó minimálbér összegét illetően.

Cseresznyés Péter minderre azt válaszolta, hogy a béreket tekintve azt kellene nézni, hogy 2010-ben honnan indult a kormány.

A minimálbér 73 500 forintról 111 ezerre emelkedett

hat év alatt. A KSH adatai szerint 2010–15 között a reálbérek 15,4 százalékkal emelkedtek – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.