Javítanának a görög menekülttáborok körülményein

Idomeni, 2016. március 15. Migránsok mennek a macedón határ felé a görögországi Idomeniből 2016. március 14-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Sürgősen fel kell lépni a görögországi menekülttáborokban uralkodó túlzsúfoltság és rossz életkörülmények ellen - figyelmeztetett a 47 tagot számoló Európa Tanács egy szerdán közzétett jelentésben.
Vágólapra másolva!

Az Európa Tanács főtitkárának menekültügyi különmegbízottja, Tomás Bocek által készített jelentés szerint a menekülteknek és migránsoknak létrehozott egyes létesítmények "minőség alattiak", és nem képesek többet nyújtani az emberek számára az olyan legalapvetőbb dolgoknál, mint élelmiszer, tisztálkodási termékek és takarók.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A jelentés sok más jogvédő szervezet álláspontját tükrözi, miszerint Görögország nem tud megfelelő segítséget nyújtani és ellátást biztosítani a háború és szegénység elől menekülők számára.

Bocek több görögországi helyszínen tett látogatást március 7. és 11. között, még azelőtt, hogy létrejött az Európába tartó menekültek számának csökkentését célzó megegyezés az Európai Unió és Törökország között. Az életbe lépett megállapodás eredményeként csökkent is az Európába érkezők száma, viszont többen várják őrizetben menedékkérelmük elbírálását, vagy éppen kitoloncolásukat.

Forrás: MTI/EPA/Nake Batev

A dokumentum szerint akik az EU-török megállapodás után érkeztek, azokat őrizetbe vették, megsértve ezzel a nemzetközi emberi jogokat. A fogva tartott menekültek és migránsok emellett nem kapnak jogi segítséget - fűzi hozzá a jelentés.

Az Európa Tanács különmegbízottjának tapasztalatai szerint a Nea Kavalában lévő átmeneti táborban

szemetet égettek az emberek, hogy melegen tartsák magukat, és sárban úszó sátrakban aludtak.

A jelentésben Bocek kitér a macedón határ melletti hevenyészett idomeni táborra is, ahol mintegy 13 ezer ember, köztük 8 ezer nő és gyermek ragadt, mióta Macedónia lezárta határát. A különmegbízott katasztrofálisnak nevezte az idomeni körülményeket.

Egy ettől független, három európai parlamenti képviselő által készített keddi jelentésben az EU-török megállapodás keretein belül Törökországba visszaküldött menedékkérők számoltak be tapasztalataikról. Egyesek arra panaszkodtak, hogy be sem nyújthattak menedékkérelmet, ami szembemegy a nemzetközi humanitárius joggal. Mások a fogva tartásuk alatt megtapasztalt silány körülményekre, a magántulajdon elkobzására, a jogi segítség és tájékoztatás hiányára panaszkodtak.