Bűnöst keresnek az összedőlt szélmalom ügyében

Túrkevei szélmalom
Túrkeve, 2016. május 11. Az összedőlt túrkevei szélmalom romjai 2016. május 11-én. A malom téglából épült oldalfalának egy része három héttel ezelőtt ledőlt, mostanra pedig az egész épület összedőlt, maga alá temetve a berendezést és a kiállított tárgyakat. A városban egykor tizenhárom szélmalom működött, ezzel az utolsó is megsemmisült. MTI Fotó: Mészáros János
Vágólapra másolva!
Büntetőfeljelentést tett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal csütörtökön a két nappal korábban összedőlt utolsó túrkevei szélmalom miatt.
Vágólapra másolva!

Aggályos, hogy a több tízmillió forintos pályázati forrásból megvalósult beruházás öt éven belül megsemmisült - írta az MTI-nek küldött közleményében Gyuricza Csaba, az MVH elnöke. A vagyonkezelő Nimfea Természetvédelmi Egyesület (Nimfea) a szélmalom belső felújítására és Molnárház építésére nyert el támogatást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból. A projekt befejezését követően 2011-ben 15 millió 894 ezer 747 forint támogatást folyósítottak, de

a malom külső felújítására nem érkezett pályázat az MVH-hoz.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az összedőlt malom emlékét legalább meg lehet-e őrizni. "A Vidékfejlesztési Program keretében a helyi akciócsoportoknál még folyamatban van a helyi fejlesztési stratégia elkészítése, amelyben meghatározzák a támogatási célokat" - írta erről az MVH elnöke. Az MVH-nál "a Vidékfejlesztési Program más intézkedései keretében nem látnak lehetőséget támogatásra, különös tekintettel arra, hogy az építmény megsemmisült, így külső felújításra irányuló beruházási támogatás igénylése már nem lehetséges".

Értékek is voltak benn

Sallai R. Benedek, LMP-s parlamenti képviselő, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület vezetője, az MTI-nek elmondta: a támogatások felhasználásánál bűncselekmény nem történt, épp az MVH ellenőrizte a kifizetést és a végrehajtást.

Arról is beszélt, hogy a külső, homlokzati felújításra is pályáztak, de nem az MVH-hoz, hanem az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez. Barna Tamás, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársa azt mondta az MTI-nek, hogy olyan pénzt nem nyertek pályázaton, amiből a külső felújítást is ki tudták volna fizetni. Sallai R. Benedek azt mondta, hogy az egyesület célja mindig a malom megőrzése volt, ezért 2010-ben saját forrásból rakattak tetőt az építményre. A túrkevei malmokkal kapcsolatos minden összegyűjtött tárgyi emlék az összedőlt építményben volt, ezért remélik, sikerül megmenteni néhányat -tette hozzá.

Az összedőlt túrkevei szélmalom romjai Forrás: MTI/Mészáros János

Barna Tamás, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársa elmondta: a malom épületének összedőléséről értesítették az MVH-t, ahonnan azt a választ kapták, hogy ezen kívül más tájékoztatási kötelezettségük nincs, mivel az ötéves fenntartási időszak lejárt.

Az egyesületnél jelenleg a szakértői véleményekre várnak, hogy kiderüljön, mi okozhatta az egyesület és a túrkevei önkormányzat közös tulajdonában levő épület összeomlását.

Vida Tamás, Túrkeve polgármestere (Fidesz-KDNP) cáfolta azt a

településen elterjedt szóbeszédet,

amely szerint az önkormányzat feladata lett volna megakadályozni az utolsó túrkevei szélmalom összedőlését.

Mint mondta, a malom az egyesület, illetve a város közös tulajdona kétharmad-egyharmad arányban, a vagyonkezelést az egyesület végzi a 2011-ben kelt és 2012-ben módosított vagyonkezelői szerződés szerint. Ebből következően az elmúlt években a városnak tennivalója a malom környékén nem volt ilyen tekintetben.

Megjegyezte: a képviselő-testület ettől függetlenül foglalkozik a malom sorsával, ezért május 18-ára összehívtak egy megbeszélést, ahol egy szakmai jellegű, a tulajdonosok érdekeit figyelembe vevő egyeztetést szeretnének indítani. A megbeszélésre meghívták Sallai R. Benedeket is.

Az egyeztetésen szó lesz többek között arról, hogy miként tudják megőrizni az utolsó, illetve a korábbi szélmalmok emlékét, mivel a kedden összedőlt malom eredeti állapotában biztosan nem állítható helyre. Kiemelte: fontos, hogy jelenleg is gondoskodni kell az összedőlt malom területének őrzéséről, a vagyonvédelemről, a balesetmegelőzésről, amely a vagyonkezelési szerződés szerint az egyesület feladata.