Eltűnik a cukorbetegeknek ajánlott ételek jelölése

Cukorbeteg-kiskáté - te mennyire ismered a diabéteszt? dr. life
Vágólapra másolva!
Eltűnik a cukorbetegeknek ajánlott élelmiszerek jelölése, mivel ezt sokan marketingeszközként használták. A júliusban életbelépő új szabályozás csak annyit enged, hogy a gyártók külön adatot közöljenek a cukortartalomról.
Vágólapra másolva!

Júliustól eltűnik a cukorbetegeknek ajánlott élelmiszerek jelölése, például a sokszor használt narancssárga kör - írja a Népszabadság.

Júliustól eltűnik a cukorbetegeknek ajánlott élelmiszerek jelölése Forrás: Thinkstock

Mint írták, a diabetikus élelmiszerek gyártóinak többsége eddig külön jelölést - többek között narancssárga kört, vagy a diabetikus feliratot - használt. Most viszont egy uniós rendelet miatt - amely előírja a diabetikus élelmiszer-kategória megszüntetését, eltűnhetnek ezek a jelölések.

Megnehezíti az életüket

Hároméves türelmi idő után július 20-án lép hatályba az új szabályozás, amely csak annyit enged meg, hogy a gyártók külön adatot közöljenek a cukortartalomról. A változás mellett a lap szerint elsősorban az szólt, hogy

a diabetikus termék elnevezést nagyon sokan marketingeszközként használták.

A lapnak nyilatkozó Erdélyi-Sipos Alíz, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára nem lát okot különösebb aggodalomra, szerinte a narancssárga jelzés, ami eddig ott volt az élelmiszereken, pici útmutatás volt a betegeknek, de egyben megtévesztő is lehetett.

Bíró Antalné, az Élet Diabetesszel Egészségesen Sokáig Közhasznú Egyesület képviselője viszont azt mondta,

mert az apró betűk, az ismeretlen fogalmak, összetevők mind nehézséget jelentenek.