Ellenzéki bojkott készül a népszavazásra

népszavazás
Budapest, 2015. május 17. Orbán Viktor miniszterelnök kilép a szavazófülkéből a Normafa helyreállításáról tartott helyi népszavazáson a XII. kerületi 53. szavazókörben, a Zugligeti úti Általános Iskolában, ahol feleségével, Lévai Anikóval leadták szavazatukat 2015. május 17-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Várhatóan a kormánypártokon kívül egyetlen erő sem vesz majd részt aktívan a szeptember-októberben tartandó kvótareferendum kampányában. Az ellenzéki pártok stratégiája érthető, mivel ha nem lesz meg az érvényességhez és eredményességhez szükséges szavazatszám, akkor azt a saját sikerükként kommunikálhatják. 
Vágólapra másolva!

Nem számíthat egyetlen parlamenti és parlamenten kívüli erő támogatására sem a Fidesz–KDNP a kötelező betelepítési kvóta elleni népszavazási kampányban. A támogatás hiánya mellett azonban nem kell a kormánypártoknak aktív ellenkampánnyal sem számolniuk a következő hónapokban, mivel az ellenzéki erők közül sokan bojkottra hívják a szavazóikat. Mindezek a fejlemények nem a magas részvétel felé hajtják a választókat.

Május 9-én döntött a parlament a kötelező kvótáról szóló referendum kiírásáról Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Hallgatás

Az ellenzéki pártok stratégiája mögött az húzódik meg, hogy egy aktív kampányidőszak nagyban segítené a Fideszt, hogy mobilizálja a választókat. Ez elegendő lehetne arra, hogy sikerüljön átlépni az 50 százalékos részvételi arányt, ami az érvényességhez szükséges. Ha pedig a kormánypártok elérnék, hogy több mint 4 millió választó elmenjen az urnákhoz, az egyértelműen az ő sikerük lenne. Ezt pedig

mindegyik ellenzéki párt szeretné megakadályozni.

Legutóbb 2008-ban tartottak országos népszavazást Magyarországon. Akkor szintén a Fidesz volt a kezdeményező, és sikerült 50,51 százalékra feltornásznia a részvételt az ellenzéki pártnak. Mindez akkor persze nem sikerülhetett volna, ha a Gyurcsány-kormány nem vett volna részt aktívan a kampányban, és nem buzdított volna a Fidesz kérdései ellen. Úgy látszik, az ellenzék most a hallgatás taktikájával próbálja elérni az alacsony részvételt, de például az MSZP esetében ez a stratégia keményen vissza is üthet.

Legutóbb 2008-ban volt országos népszavazási kampány Forrás: MTI/Czika László

Nehéz helyzetben az MSZP

A szocialisták nem buzdítanak bojkottra a várható referendumon, hanem megpróbálják elmagyarázni, miről szól a kormány kérdése. Érthető a szocialisták stratégiája, mivel a pártban még mindig abban bíznak, hogy június elejéig sikerül két kérdésben (állami földek eladásának tilalma, 5 milliós bérplafon leszállítása) összegyűjteniük a 200 ezer érvényes aláírást. Ha ezt sikerül elérniük, akkor az MSZP kérdéseiről január-februárban lehet népszavazás, így a párt nehezen tudná elmagyarázni, hogy korábban miért bojkottáltak, majd pár hónappal később miért buzdítanak részvételre.

Tóbiás József azt mondta, az MSZP már korábban világossá tette, hogy nem támogatja a kötelező betelepítési kvótát, és nemzeti érdeknek tartja az Országgyűlés szuverenitását. De ez a kérdés nem erről szól. Az MSZP arra vállalkozik, hogy

elmagyarázza, mi áll a kérdés mögött.

A párt inkább arra próbál összpontosítani a kampányban, hogy az általuk kezdeményezett esetleges későbbi referendumon való részvételre buzdítsanak.

Komoly stratégiai problémát kell orvosolnia az MSZP-nek Forrás: Marton Szilvia

A bojkottálók

Az Együtt elutasítja a kótareferendumot, és arra kéri a választókat, hogy ne vegyenek részt a népszavazáson. A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktor kormányfő a kvótareferendumon valójában arra kér felhatalmazást, hogy kivezesse Magyarországot az Európai Unióból, ezért ők a távolmaradásra fogják buzdítani az embereket.

A Párbeszéd Magyarországért szerint Magyarország nem vonhatja ki magát az európai szolidaritás köréből, a segítség elutasításának következményeként befizetendő százmilliárdokat inkább a megalázóan alacsony közalkalmazotti bérek emelésére és az alapjövedelem bevezetésének előkészítésére fordítanánk. A népszavazási kampányban a

PM határozottan a bojkott mellett lesz.

Schiffer nem kampányol

A Jobbik egyelőre nem mondott egyértelmű álláspontot. Z. Kárpát Dániel a HírTV-nek azt mondta, beleállhatnak a kampányba. A politikus szerint a Jobbik saját ötlete volt a népszavazás, de ha őszre kiírnak egy népszavazást, Brüsszelben addig

„bármit kifőzhetnek ellenünk”.

Például a be nem fogadott migránsok után fizetendő fejpénzt, „ami ellen Orbán Viktorék jogosan ágálnak, Navracsics úr EU-biztosként vélhetően nem emelt ez ellen kifogást, itt is kettős játék zajlik. Egyértelmű helyzetet kell teremteni. A Jobbik az egyértelmű helyzetben partner lesz, a kettős játékban nem tudja támogatni a kormányt” – fogalmazott a politikus.

Schiffer András nem fog kampányolni Forrás: MTI/Kovács Tamás

Schiffer András, az LMP társelnöke a kvótaügyi népszavazásról azt mondta: pártja nem vesz részt a kampányban, a kormány ugyanis szerinte addig, amíg állampolgári kezdeményezéseket meghiúsít, nincs abban az erkölcsi helyzetben, hogy népszavazást kezdeményezzen. Kijelentette ugyanakkor:

a kérdésre csak nemmel lehet szavazni,

mert amíg a meghívás nem uniós szinten született a menekültek felé, addig a befogadás sem születhet így.