Jövőre kezdődik az Olof Palme Ház felújítása

Vágólapra másolva!
A Liget Budapest projekt keretében kezdődik az Olof Palme Ház rekonstrukciója. A Városligetben lévő, évek óta nem használt épület felújításáról a napokban jelent meg a közbeszerzési felhívás. A felújított épület 2019-től nyithat ki, a tervek szerint a Liget történetéhez kapcsolódó kulturális és vendéglátó funkciót kap majd. A rekonstrukció költsége 2,5 milliárd forint. 
Vágólapra másolva!

A zuglói önkormányzat korábban jelezte, hogy szívesen látnának itt egy helytörténeti múzeumot is. A Kertem vendéglátóhely már az Olof Palme Ház mellé költözött, és a rekonstrukció ideje alatt is itt működik majd.

A Városliget Zrt. közleménye szerint a több mint 1200 négyzetméter alapterületű épület az 1885-ös Országos Általános Kiállításra épült műcsarnoknak és a korabeli kritikák szerint a kiállítás egyik legszebb épülete volt. A műcsarnoki, kiállítási funkcióknak a ház már a megépítését követően kicsinek bizonyult és ezért rá néhány évvel megépült a Ligetben a Műcsarnok jóval nagyobb, mai épülete.

A második világháború alatt

az épületben hadikórház működött,

majd a bombázások során megsérült, az eredeti beltéri díszítések megsemmisültek. Az ötvenes években a Művészeti Alap megalakulásával az épület szobrászművészek műhelye, később a Képzőművészeti Kivitelező Vállalat székhelye lett. Ekkor kapta az épület belső kialakítása a ma is meglévő ipari, irodai jellegét. 1994-ben a Művészeti Alap jogutódjaként létrejött Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány tulajdonába került, működött kávéház, söröző, iroda és tánciskola is az egyre romló állagú házban.

Az ingatlan tulajdonjogát 2012-ben, a megszűnt Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány feladatait átvevő Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. kapta meg, majd a Ház elmúlt évben a Városliget Zrt. kezelésbe került.

A közlemény szerint az Olof Palme Ház felújítására vonatkozó tervezési kiírás meghirdetése mellett még ebben a hónapban döntés születik a Városliget zöldfelületét teljesen megújító és gyarapító tájépítészeti pályázat nyerteséről is, és májusban lesz a Néprajzi Múzeum új épületére kiírt nemzetközi tervpályázat eredményhirdetése is.