Vágólapra másolva!
Egy növényekre veszélyes baktérium kezdett terjedni az Európai Unióban, ezért úgynevezett növényútlevelet kell kiváltani a babérra is, ha valaki ilyet akar behozni.
Vágólapra másolva!

"Drágám, ne felejtsd otthon a babér útlevelét!" - ez a mondat a jövőben akár valóban el is hangozhat egy növénykereskedő feleség szájából, ha férje üzleti útra indul. Az Európai Unió ugyanis szigorította az EU-n belüli növényforgalmazás szabályait

egy csúnya fertőzés miatt.

A hatóságok meg akarják előzni a Xylella fastidiosa nevű baktérium terjedését, ezért jobban ellenőrzik bizonyos növények kereskedelmét. Az ellenőrzés egyik eszköze az úgynevezett növényútlevél. Az útlevélköteles fajok listájára többek között az olajfa, a levendula, a mirtusz, a rozmaring, a babér és a kávécserje is felkerült.

A változás a növénytermesztőket és a nagykereskedelmi forgalmazókat érinti, a kizárólag végfelhasználóknak értékesítő kertészeti központokat és árudákat nem.

Babérlevél - betegség veszélyezteti Forrás: Northfoto

A baktériummal esetlegesen fertőzött gazdanövények termelőinek, előállítóinak, gyűjtőraktározóinak és nagykereskedelmi forgalmazóinak kezdeményezniük kell a növény-egészségügyi nyilvántartásba vételt a területileg illetékes megyei kormányhivatalnál - írta közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága.

A Xylella fastidiosa baktérium egyébként veszélyes a növényre: jobb esetben a növény még örülhet, ha levélhervadással vagy ágszáradással megússza. Súlyos fertőzés esetén

akár fapusztulás is előfordulhat.

Fontos, hogy, ha növénytermesztőkhöz, nagykereskedőkhöz útlevél nélkül - tehát nem ellenőrzött forrásból - érkezik babér- vagy akár kávécserje-szállítmány, akkor azt a lehető leggyorsabban jelentsék az illetékes kormányhivatalnak - írja a Nébih. Arra is felhívta a tulajdonosok figyelmét a hatóság, hogy ha a betegség valamelyik tünetét észlelik, mindenképp tegyenek bejelentést.